Bizakodóak a magyar vállalkozók az idei évvel kapcsolatosan

2021.01.14. 17:07

A 2021-es évre a vállalkozók bizakodóan tekintenek, negyvenkét százalékuk arra számít, hogy 2020-hoz képest 2021-ben a vállalkozása éves árbevétele nőni fog – derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) közleményéből. Az intézet elemzésében

a vállalkozások pénzügyi helyzetét vizsgálták az árbevétellel kapcsolatos várakozások, a pénzügyi tartalékok, a vállalkozások közötti lánctartozás, a külső finanszírozási források igénybevétele és a hitelhez jutás feltételei szempontjából.

2020 októberében összesen 3142 hazai vállalkozást kérdeztek meg a felsorolt témákban. 

A felmérés szerint a vállalkozások fele arról számolt be, hogy 

a 2020-as árbevétele alacsonyabb, mint az előző évi, a cégek valamivel több mint negyede szerint nem fog változni, és valamivel kevesebb mint negyedük számít arra, hogy magasabb lesz a 2020-as árbevétele, mint a tavalyi. 

Arról is tájékoztat a felmérés, hogy azok a vállalkozások, amelyek csökkenésre számítanak éves árbevételükben, átlagosan harmincegy százalékos csökkenéssel kalkulálnak.

A 2021-es évre a vállalkozók bizakodóan tekintenek, negyvenkét százalék arra számít, hogy 2020-hoz képest 2021-ben a vállalkozása éves árbevétele nőni fog.

A 2021-es, vállalkozások által várt árbevétel-növekedés átlagos mértéke azon vállalkozások körében, amelyek növekedésre számítanak, 2020-hoz képest tizenhét százalék.

A magyar cégek pénzügyi tartalékainak felmérésénél kiderült, hogy azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyeknek pénzügyi tartalékai

a tavaszihoz hasonló korlátozó intézkedések esetén – pótlólagos külső források bevonása nélkül – egy hónapra lenne elegendő, kilenc százalék volt, míg egy-két hónap tartalékkal a cégek tizenöt százaléka rendelkezett.

Többen vannak azok a vállalkozások, amelyek három hónapra (huszonkét százalék) vagy fél év és egy év közé (harminchét százalék) teszik tartalékaik szintjét. 

Az is világosan látszik a kutatásból, hogy a cégek harmincegy százaléka hat hónap és egy év közötti időtartamban tudná alkalmazotti létszámát fenntartani újabb, a 2020. tavaszihoz hasonló járványügyi korlátozások esetén. 

A kieső bevételek miatt 2020-ban nem meglepő módon a legtöbb vállalkozásnak a 2020. október előtti hónapokban 

az adók és járulékok befizetése jelentette a legnagyobb pénzügyi nehézséget. 

A fentiből adódik, hogy vállalkozások tizenöt százaléka esetén fordult elő, hogy az elmúlt fél évben késedelmesen fizetett üzleti partnerének. A lánctartozás előfordulása, azaz hogy egy vállalat az elmúlt tizenkét hónapban azért nem tudott fizetni határidőre a szállítóinak, mert neki sem fizettek a vevőik határidőre, huszonegy százalék. 

Azt is felmérte a GVI, hogy nehézségeik miatt a 2020 októbere előtti hónapokban a Covid–19-járvány nehézségeinek kezelésére a vállalkozások harminc százaléka vett igénybe valamilyen külső finanszírozási forrást. 

Kapcsolódó

Tízmilliárdokkal folytatódik idén a vállalatok beruházástámogatása

Tavaly 43 beruházás kapott 70 milliárd forintot.