Deloitte: Hatezer milliárd forintot ad az Európai Unió a járvány okozta károk kezelésére

2021.01.14. 17:55

Magyarország 2021-től kezdve mintegy 6 ezer milliárd forintot hívhat le az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközén (Recovery and Resilience Facility – RRF) keresztül a járvány okozta károk enyhítésére – derül ki a Deloitte Indexnek küldött közleményéből. A tanácsadó cég arról is tájékoztat, hogy 

a források döntő részét az állam veheti igénybe, de a Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv a vállalkozásoknak is jelentős szerepet szán.

A közleményben informálnak róla, hogy a járvány okozta károk enyhítésére hozta létre az Európai Unió a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközt. Ebből Magyarország mintegy 6 ezer milliárd forintot igényelhet.

A források elosztásának részleteit a Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv fogalmazza majd meg.

A végleges tervet április végéig kell benyújtani, de várhatóan ennél hamarabb el fog indulni. A magyar elképzelések szerint

kilenc területen várható beavatkozás: demográfia és köznevelés, az egyetemek megújítása, felzárkózó települések, vízgazdálkodás, fenntartható zöld közlekedés, energetika (zöld átállás), átállás a körforgásos gazdaságra, digitalizációs reform a versenyképesség szolgálatában, egészségügy.

 Ezeken a területeken a terv számos változást, de konkrét beruházásokat is tartalmaz.

Az is tudható, hogy

a területek leghangsúlyosabb része állami feladatokat céloz, így a legtöbb helyen állami kedvezményezettek lesznek, de nem kizárólagosan.

Bár a terv végrehajtásában az állami szereplőkön lesz a hangsúly, de közvetve vagy közvetlenül körülbelül ezermilliárdos nagyságrendben várhatóan a vállalkozások is részesedni fognak az eszközből. Emiatt különösen a fenntartható növekedés és a kutatásfejlesztés területén a vállalkozások is hozzájárulhatnak a kárenyhítéshez

– mondta dr. Márkus Csaba, a Deloitte partnere.

Az RRF egy részét hitelként, egy másikat pedig vissza nem térítendő támogatásként kapja Magyarország, ám azt még nem tudni pontosan, hogy a végső kedvezményezettek milyen feltételekkel tudják majd felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat.

Megfogalmazott céljait mindenesetre 2026-ig érné el Magyarország, és eddigre szeretné elkölteni a neki szánt forrásokat is. 

Kapcsolódó

Az EU-s helyreállítási pénzek folyósításánál megkerülhetetlenek az önkormányzatok

Az Európai Parlament két szakbizottsága hétfőn szavazott az erre vonatkozó jogszabályról.