Ágazati bértámogatás: 22 milliárdot kaptak a munkáltatók

2021.01.15. 10:08

Az ágazati bértámogatást eddig több mint 12 ezer munkáltató kérte összesen 90 ezer munkavállalójára, mintegy 22 milliárd forint értékben. A program a vendéglátásban, a turizmusban és a szolgáltató szektorban tevékenykedőknek nyújt célzott segítséget – írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) MTI-nek küldött közleményében. Bodó Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára azt mondta:  a munkahelyek megvédését szolgáló kormányintézkedéseknek is köszönhető, hogy 2020 végén már többen dolgoztak Magyarországon, mint egy évvel korábban, a járvány megjelenése előtt.

Az ágazati bértámogatás igényelhető maximális mértéke személyenként havi bruttó 241 500 forint.

Kapcsolódó

A kormány meghosszabbítja és kiterjeszti az ágazati bértámogatást

Eszerint decemberre és januárra is kérhetik a munkáltatók a támogatást.

A program lényege, hogy a bruttó bérek 50 százalékát az állam, 50 százalékát pedig a munkaadó állja. Mivel a vállalkozásoknak a támogatás időtartama alatt járulékot sem kell fizetniük, a bérköltségek mintegy kétharmadát az állam garantálja – emlékeztetett az államtitkár. Hozzátette: a kifizetések folyamatosak.

Az érintett munkavállalók több mint negyedére a fővárosból, 10 százalékára Pest megyéből igényeltek támogatást, de jelentős az érdeklődés Győr-Moson-Sopron, Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar megyékben is. A kérelmek háromnegyede a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás szektorból érkezett.  

Az ágazati bértámogatás 2021. február 8-ig igényelhető.