Kornélia
-1 °C
15 °C

Jövőre jön a fenntartható patriotizmus a közétkeztetési közbeszerzéseknél

2021.01.15. 07:33

A közétkeztetéssel kapcsolatos közbeszerzések előírásai módosulnak ez év szeptemberétől, az ezt szabályozó kormányrendelet a közelmúltban jelent meg. Definiálják a közbeszerzési ajánlatkérők számára a helyi élelmiszer-termék fogalmát is.

A termékeket jelölő védjegy helyi, országos avagy uniós lehet. Helyi védjegy lehet akár település vagy tájegység is. Országos védjegyek közé tartoznak a Nemzeti Parki Termékek, a Hagyományok Ízek Régiók. Európai Uniós elismerések lehetnek: Oltalom alatt álló eredetmegjelölés, Oltalom alatt álló földrajzi jelzés, Hagyományos Különleges Termék – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján. 

Kapcsolódó

A semmiből bukkant fel a 24 éves vállalkozó, hogy elvigye a milliárdos menzabizniszeket

Csákó Gergő tavaly alapított egy céget, amivel mostantól hétmilliárdért szállíthat ételt a kispesti közintézményekbe. Plusz előtte felvásárolta egy nagy cég közétkeztetési üzletágát is. A kispesti polgármester szerint minden rendben, de egyelőre nem írja alá a szerződést.

Az új szabály leírja azt is, hogy mi a közétkeztetési rövid ellátási lánc, és ki minősül az élelmiszer ellátási láncban szereplőnek.

Az ajánlatkérők számára kötelező lesz 2021. januártól, hogy

az eljárásban feltételként szabják azt, hogy a beszerzett termékek összértékének legalább 60 százaléka közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekből, illetve helyi élelmiszer termékekből származzon.

Ez az arány már minimum 80 százalékra módosul 2023 januárjától.