60 milliárd forintért fejlesztett a Budapest Airport

2021.01.19. 13:43

Számos fejlesztést valósított meg a Budapest Airport az elmúlt két évben a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, amelyek értéke eléri a 167 millió eurót, csaknem 60 milliárd forintot – közölte a Budapest Airport. Csak 2020-ban 74 millió euró (26,5 milliárd forint) értékben újult meg a repülőtér, igaz, több esetben is kedvezett a fejlesztéseknek, hogy a koronavírus-járvány miatt alacsonyabb volt a forgalom.

A Budapest Airport 2019 végén átadta BUD Cargo City néven a légiáru-kezelő komplexumot, amellyel évi 250 ezer tonnára nőtt a repülőtér kapacitása. A beruházás második fázisa 2021-ben kezdődik.

A 2A Terminálhoz kapcsolódó 1. utasmólója is elkészült (33 millió euró), amelynek köszönhetően több ezer négyzetméterrel nő a terminál kapacitása,

akár 5000 utas befogadására is alkalmas, valamint 2500 ülőhely biztosítja a kényelmet.

Az 1. mólót klimatizált folyosóval, mozgólépcsővel és liftekkel kötik össze a 2A Terminállal.

A külső poggyászosztályozó csarnok és a hozzá kapcsolódó csomagrendszer kiépítése 2020 szeptemberében készült el, és 50 százalékkal nőtt a poggyászrendszer kapacitása: már 2,8 kilométeren utaznak a bőröndök a feladópultoktól az átvilágító-rendszeren keresztül az osztályozócsarnokig.

Ezeken felül elkészült a 2. Terminálra vezető kétsávos körforgalom, átadtak két új biztonsági ellenőrző folyosót, 70 százalékkal nőtt a mosdók kapacitása, 11 új ivókutat építettek ki, megújult a közúti előtér és a Prémium Parkoló, a parkolóktól a terminálig vezető gyalogút, az utasok eligazodását segítő információs táblák is, valamint modernebbre cserélték a 2A Terminálon található lifteket.

A repülőtéren lecserélték a járatinformációs kijelzőket, és már nemcsak a járatindulásokról lehet tájékozódni 4K felbontású paneleken, hanem arról is, hogy a kapukig mennyit kell sétálni, vagy arról, hogy mennyit kell várni az utasbiztonsági ellenőrzésre. Továbbá

12 automata útlevél-ellenőrző kaput telepítettek a terminálokon,

forgalomba álltak a 2A Terminálon az új automata beszállítókapuk, és immár 16 poggyászcímke-nyomtató kioszk érhető el a 2B Terminál indulócsarnokában.

A járvány hatására térelválasztó plexit telepítettek a személyzet és az utasok közé, az épület minden pontján pedig automata kézfertőtlenítőket helyeztek ki, és az automata poggyászfeladó kioszkok számát is növelték. Ezek mellett koronavírus-tesztközpont is nyílt a 2B Terminál érkezési szintjén, ahol PCR- vagy antigéngyorstesztet lehet elvégezni.