Nagy Márton: Idén 6, jövőre 7 százalékos gazdasági növekedés jöhet

D KOS20180702028
2021.01.19. 19:52

2020-at lezártuk, körülbelül 6 százalékos lehetett a gazdaság visszaesése. Az idei év sokkal jobb lesz, 5-6 százalék közötti növekedés sem elképzelhetetlen, 2022-ben pedig akár 6-7 százalék közötti növekedésre is lehet számítani – jelentette ki a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hátunk mögött fogjuk hagyni a szomszédos országokat, újra a régió éllovasai lehetünk a válság után

– mondta Nagy Márton, aki szerint ez azért is lehetséges, mert eredményes a magyar válságkezelés. Mindennek ugyanis az az alapja, hogy milyen gyorsan tudjuk átoltani a népességet és mikor lehet újra kinyitni az országot. A szakember szerint nagyon gyorsan vissza fogjuk kapni az életünket, mármint azt, amit a válság előtt éltünk. 

Már azt látjuk, hogy sok ágazat – ilyen az ipar, a kiskereskedelem – lényegében visszatért a válság előtti teljesítményéhez. Egyedül a szolgáltatói szektor nem állt helyre, de itt fizikai korlátok vannak, hiszen ha bezárunk egy éttermet, egy hotelt, az természetesen nem tud helyreállni. 

A koronavírus-járvány hatásainak enyhítésében és a helyreállításban Nagy Márton a következő lépéseknek tulajdonítja a legnagyobb jelentőséget:

  • bértámogatási programok,
  • hitelmoratórium,
  • a munkáltatói járulék csökkentése,
  • az iparűzési adó felezése a kkv-szektornál,
  • a fiatalok szja-mentessége,
  • a 13. havi nyugdíj visszavezetése.

A 16-tól 24 évesig tartó korosztályban egymillió ember van, ebből 280 ezren dolgoznak. Ráadásul nagyon magas az úgynevezett inaktivitási ráta, ami azt jelenti, hogy nem is keresnek munkát, de az szja-mentesség nagyobb ösztönző arra, hogy aktívabbak legyenek és munkát keressenek

– vélekedett a szakpolitikus, hangsúlyozva, hogy a gazdaság újraindításában főszerepet játszik az állami és a családi beruházás, erre

a következő hét évben 50 ezer milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Kapcsolódó

Százezreket hagyna a fiatalok zsebében a kormány

Már 200 ezer forintos bruttónál is havi 30 ezer forint maradhat a fiataloknál.

Nagy Márton elismerte, hogy 2020-ban csúcsra ugrott az államadósság, 82 százalék körül zárta az évet GDP-arányosan. 

Tíz év konszolidációját, ha így nézzük, egy év alatt elvesztettük, de valójában ez szükséges lépés volt

– mondta, hozzátéve, hogy az Európai Unióhoz képest így is megmaradt az előnyünk, és a korábbi államadósság-csökkentés révén most megvolt a pénzügyi kormányzat mozgástere arra, hogy ekkora pénzmennyiséget pumpáljon a gazdaságba.

Öntenünk kell a pénzt a gazdaságba, főként gazdaságfejlesztésre és ezen belül is állami és családi beruházásokra. Ez azért fontos, ha egy forintot elköltünk, az egy forintnál nagyobb GDP-hatást vált ki

– hangsúlyozta Nagy Márton, kiemelve, hogy ennek része a családi otthonteremtési program is, amely nemcsak a GDP növekedésével jár, hanem közel százezer új munkahelyet is teremthet.

(Borítókép: Nagy Márton. Fotó:  Koszticsák Szilárd/MTI)