Szijjártó Moszkvába megy

2021.01.19. 14:49
Az OGYÉI szakemberei a napokban ellenőrzik a Szputnyik gyártóüzemét, és az engedélyezési hatósághoz is ellátogatnak.

Szijjártó Péter kedden friss információkat osztott meg Facebook-oldalán az orosz Szputnyik-vakcináról. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) munkatársai kedden utaznak el abba az üzembe, ahol a vakcinát gyártják, a telephely 120-130 kilométerre van Moszkvától. A magyarok itt ellenőrzik a gyártási folyamatot, majd csütörtökön felkeresik az orosz „OGYÉI”-t, ahol az oltóanyag hatósági engedélyezése történik. Ezt követően tudnak dönteni arról, kiadják-e az engedélyt a Szputnyik hazai alkalmazására.

A külügyminiszter pénteken utazik Moszkvába, ahol a gázellátási kérdések mellett a vakcinabeszerzésről is tárgyalni fog. Reméli, hogy addig kézzelfogható eredményt tudnak produkálni, de ehhez az kell, hogy az OGYÉI megadja az engedélyt az alternatív forrásból származó oltóanyagok magyarországi használatára.

Politikailag, diplomáciailag, külpolitikailag amit meg lehetett tenni, mindent megtettük annak érdekében, hogy legyen több oltóanyag, több, gyorsabb és biztonságos oltóanyag Magyarországon

– mondta el a videóban Szijjártó Péter.

A külügyminiszter most érezhetően komoly nyomás alá helyezi a gyógyszerészeti intézetet, hisz rajtuk áll, mikor lesz meg az engedély. A vakcinaszállításról csak ezután tud érdemben tárgyalni az orosz féllel.

Az orosz és emellett a kínai vakcina – a külügyminiszter utóbbiról is beszélt, Kínában múlt héten jártak az OGYÉI szakemberei – most azért lett elsőrendű szempont a magyar kormánynál, mert az unióból a vártnál lassabban érkeznek a vakcinaszállítmányok.

Szijjártó Péter múlt héten botrányosnak nevezte az uniós folyamatot, és keményen odaszúrt az Európai Bizottságnak azért, hogy – megfogalmazása szerint – „hosszú hónapokon keresztül folyamatosan támadta azokat az országokat – mint minket is –, amelyek más forrásokból is szerettek volna oltóanyagot vásárolni.”