Hamarosan már nem a járvány, hanem a klímaváltozás miatt kell aggódnunk

2021.01.20. 10:18 Módosítva: 2021.01.20. 10:18

Hamarosan már nem a koronavírus-járvány, hanem egy annál is nehezebb kihívás, a klímaváltozás fogja foglalkoztatni az emberiséget – mondta el a novekedés.hu-nak Kozák Ákos szociológus-jövőkutató. 

Hiszek a vakcinákban, abban, hogy ennek köszönhetően az év közepére visszaáll a régi rend. Ez nem azt jelenti, hogy ugyanolyan szinteket fogunk elérni, mint két éve, de izmos, dinamikus lesz a növekedés.

– mondta el az interjú elején Kozák Ákos. 

Részletezte továbbá, hogy a világjárvány nyomott fog hagyni az embereken, de azt még korai lenne megmondani, hogy milyen mértékben lesz érezhető a hatása hosszú távon.

A mindennapi rutinjainkban, az életvezetésünket bekeretező dolgokban lehetségesek módosulások.

– jelentette ki, hozzátéve, hogy vélhetően a járvány utáni időszakban csak óvatosabban utaznak majd el az emberek külföldre, de idővel minden visszaáll a régi kerékvágásba.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás

mint egy mindent átfogó toposz, hamarosan be fogja árnyékolni a járványt.

Részletezte: a fenntarthatóság megvalósítása érdekében újabb, komoly szabályozásokat kell hozni, és radikális lépéseket kell tenni. Ezek az ipart, illetve a közlekedést érinthetik majd a legjelentősebb mértékben, de más területekre is hatással lesznek majd.

Nem lesz olyan terület, amit ne a fenntarthatóság határozna meg

– véli a szociológus, aki azt is hozzátette: „A járvány egy akut probléma, amit meg fogunk oldani; az éghajlatváltozásra, a földi fajok drámai mértékű pusztulására nincs vakcina."