Rusvai: Két feltétele van annak, hogy lesz-e harmadik vírushullám

2021.01.20. 17:50

Rusvai Miklós, az Állatorvostudományi Egyetem oktatója az Alfahírnek adott szerdai interjújában két kritériumhoz kötötte, hogy Magyarországon bekövetkezik-e a koronavírus-fertőzés harmadik hulláma.

Az egyik, hogy a Pfizer és a Moderna oltóanyagaival a jelenlegi sebességgel zajlik tovább a vakcinálás. Az oltás ütemét a kormány is szidja, és nagy erővel tárgyal az orosz Szputnyik és a kínai Sinopharm vállalat vakcinájának behozataláról. Ha a két vakcinát nem sikerül itthon időben engedélyezni, akkor tavaszig nem alakul ki a nyájimmunitás.

Ehhez az MTA professzora szerint 3–5 millió embert kellene beoltani záros határidőn belül. Ez akár az orosz, akár a kínai oltóanyag megszerzése nélkül lehetetlennek tűnik.

A másik feltétel szerinte az, hogy a kormány júniusig tartja-e a járványügyi korlátozásokat. Ha nem, akkor az a lassú vakcinálással együtt elvezethet a harmadik hullámhoz. Ha viszont fenntartja a korlátozásokat, az nagyban csökkenti a fertőzésszám emelkedésének lehetőségét. Ezt a döntést annak függvényében tudja majd meghozni a kabinet, hogy mennyi és milyen vakcina érkezik a következő időszakban. 

A virológus biztos benne, hogy ha az orosz és a kínai gyártó beadja a kérelmet a magyar hatósághoz, a két vakcina megkapja a használati engedélyt. Az orosz vakcina engedélyezéről megírtuk, hogy Magyarországon jó eséllyel már csak a népegészségügyi központnak kell engedélyeznie. 

„Ezek a vakcinagyártók nem engedhetik meg maguknak azt az óriási blamázst, hogy visszautasítsák az engedélykérelmüket. Attól a cégtől senki nem vásárolna később oltóanyagot.”

A kínai vakcina előállítása kapcsán reagált Duda Ernő Válasz Online-nak adott interjújára, melyben a szegedi egyetem professor emeritusa azt mondta, a szernek súlyos mellékhatásai is lehetnek.

Rusvai kifejtette, az inaktivált vírus technológiája 100 éve ismert, biztonságos, jól bevált, az évente több tízezer ember által beadatott influenzavakcinát is ezzel a technológiával fejlesztik.

Tehát önmagában az, hogy egy elavultabb eljárással fejlesztik ki a kínai oltóanyagot, még nem ok arra, hogy félni kelljen tőle. 

Rusvai Miklós elmondta, amiről korábban egy másik virológussal, Kemenesi Gáborral is beszélgettünk egy interjúban: az oltási hajlandóságot azzal lehetne növelni a lakosság körében, ha teljesen nyílt és tiszta kommunikáció zajlana a vakcinálás körül. Ezt nem erősíti, hogy a Sinopharm vállalat február 13-ig zárolta a nagy létszámú kísérleti csoportokon elvégzett vakcinázások eredményeit. Ez minden bizonnyal a klinikai vizsgálatok harmadik fázisának értékelési anyaga lehet, az 1-es és a 2-es fázisé ugyanis már megvan.

Rusvai egyetlen feltételezett észszerű okot tudott megnevezni, a szabadalomvédelmi eljárást, vagyis a kínaiak ezzel a húzással szeretnék megakadályozni, hogy a vetélytársak információkat szerezzenek meg tőlük. Ez már csak azért is lenne szokatlan, mert a Pfizer vagy a Moderna, vagyis a Magyarországon jelenleg alkalmazott vakcinák gyártói nem zárták el a kutatási adatokat a nyilvánosság elől.

Ami biztos: a magyar gyógyszerhatóságnak, az OGYÉI-nek a 3-as klinikai fázis dokumentációs anyagának egy része is elegendő ahhoz – kiegészülve persze az 1-es és 2-es fázis adataival –, hogy engedélyt adjon a hazai használatra.