Elutasította az elsőfokú bíróság a Quaestor-károsultak keresetét

2021.01.21. 16:33

Két és fél évig tartó tárgyalássorozat után ma részítéletben elutasította a Fővárosi Törvényszék a Quaestor, a Hungária és a Buda Cash károsultjai által 2017 decemberében benyújtott keresetet. Ebben a perben a brókercégek károsultjai a magyar állam, a Magyar Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék felelősségének megállapítását kérték a brókercégek 2015-ben bekövetkezett botrányos csődjéért, amely számukra 28,8 milliárd forint kárt okozott – tudtuk meg Palotás Jánostól, az 1650 károsultból szervezett pertársaság vezetőjétől.

Palotás János elmondta, az ítélet ellen fellebbeznek, illetve emellett az Európai Unió bírósága elé viszik ügyüket.

Az ügyben hozott bírósági döntés azért részítélet, mert a károsultak közül a per megindítása óta 40-en elhunytak, ezért az örökösödési eljárások lezárultáig felperesek örököseire nem érvényes az ítélet.

Palotás János szerint uniós jogot sért, hogy magyar állampolgárok nem kérhetik a magyar bíróságoktól a számukra kárt okozó állami szervezetek felelősségének megállapítását. Az ügyben első fokon eljáró bírónak erre felhívták a figyelmét, és azt kérték tőle, hogy forduljon közvetlenül az EU bíróságához, ám a bíróság ezt elutasította. A károsultak ezért csak közvetítőn, az Európai Bizottságon keresztül tudják ügyüket a luxemburgi bíróság elé vinni.