Milliós nagyságrendben vehet orosz vakcinát Magyarország

GettyImages-1230710081
2021.01.21. 15:33

Az Index elsőként számolt be arról, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lezárta a koronavírus elleni orosz Szputnyik vakcina több ezer oldalas törzskönyvi dokumentációjának ellenőrzését, és jóváhagyta a vakcina engedélyezését. Az anyagot december eleje óta vizsgálta a gyógyszerhatóság. Úgy értesültünk, hogy már csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboros és egyéb vizsgálatai vannak hátra, és ha mindent rendben találnak a szakemberek, akkor minden akadály elhárul az orosz oltóanyag itthoni felhasználása elől. 

Az  OGYÉI munkatársai Oroszországban már ellenőrizték a Szputnyik V vakcinát gyártó üzemet, csütörtökön pedig az oroszországi „társintézetüknél” egyeztetnek a vakcinák gyógyszerészeti engedélyéről. Ezek a tárgyalások nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a csütörtökön Moszkvába utazó Szijjártó Péter külügyminiszter megállapodjon a Szputnyik vakcinák behozataláról az orosz illetékesekkel. 

Az Index úgy tudja, hogy legalább egymillió adag orosz oltóanyagról szóló megállapodást jelenthet be pénteken Szijjártó Péter. A Magyar beszerzést további uniós államok követhetik majd.  

Mivel Magyarország uniós tagállam, az Európai Unió gyógyszerhatóságának, az EMA-nak kell engedélyt adnia minden itt forgalomba hozott vakcina alkalmazására. Az EMA korábban azt nyilatkozta az Indexnek, hogy az Európai Bizottság vonatkozó rendelete értelmében

VÉSZHELYZETI SÜRGŐSSÉGI ELJÁRÁSBAN ENGEDÉLY NÉLKÜLI TERMÉK IS FORGALMAZHATÓ IDEIGLENESEN. 

Szijjártó Péter szerdán azt mondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Külgazdasági és Külügyminisztérium jogászai is folyamatosan egyeztetnek a szerződésről, amelyet orosz oldalról az orosz vakcina értékesítéséért felelős orosz Állami Befektetési Alap ír majd alá. Szijjártó Péter közölte:

Ha a gyárlátogatások és a kapott dokumentációk áttekintése után a magyar gyógyszerészeti hatóság úgy dönt, hogy megadja a vészhelyzeti használati engedélyt az orosz vakcina magyarországi használatára, akkor alá tudják írni a szerződést, és megállapodást tudnak kötni arról, hogy Magyarországra nagyszámú biztonságos oltóanyag érkezzen.

Mivel a Szputnyik V vakcinát gyártó orosz gyógyszervállalattal az Európai Unió nem kötött szerződést vakcinaszállításra, ezért a céggel a magyar kormány az uniós beszerzési folyamatoktól függetlenül is tárgyalhat. 

A Reuters a héten egyébként arról számolt be, hogy Oroszország februárban kérvényezi az Európai Uniótól a Szputnyik V oltóanyag jóváhagyását. Az engedélyeztetési folyamatot még október végén indították az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA), amely már folytatott előzetes egyeztetéseket a Szputnyik V gyártójával, ez azonban nem érinti a külgazdasági és külügyminiszter várható pénteki bejelentését. 

A magyar kormány illetékesei már több alkalommal kifejezték kritikájukat, miután az Egyesült Királyságban, Izraelben, az Egyesült Államokban és számos más országban elkezdődött a tömeges oltás, ezzel ellentétben Brüsszel jelentősen le van maradva, és lassú az uniós vakcinabeszerzés. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy Magyarország tárgyal Kínával és Oroszországgal is, de 

CSAK OLYAN VAKCINÁT SZEREZ A KORMÁNY, AMIVEL MÁR TÖBB MILLIÓ EMBERT SIKERESEN BEOLTOTTAK, BIZTONSÁGOS, és a magyar hatóság által engedélyezett.

Gulyás bírálta az Európai Gyógyszerügynökséget is a lassúsága miatt. Mint mondta: a magyar hatóságok már engedélyezték az AstraZeneca által fejlesztett oltóanyagot, és a múlt héten az orosz vakcina is ideiglenes engedélyt kapott Magyarországon.

(Borítókép: Az orosz Szputnyik vakcina. Fotó: Sergei Bobylev / Getty Images)