Százmilliárd forintba kerül a háziorvosok béremelése

2021.01.21. 12:26
A kormány úgy döntött, hogy a béremelésből a háziorvosok is részesülnek – jelentette be csütörtökön Gulyás Gergely.

A mi célunk, hogy a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre. Üres praxis Magyarországon ne legyen, a helyi ellátás színvonala pedig emelkedjen. Ennek a pénzügyi feltételét meg fogjuk teremteni

mondta még tavaly októberben Orbán Viktor miniszterelnök. Úgy fest, a pénzügyi feltételek elkezdtek összeállni.

Pénz áll a házhoz

Mivel hatékony egészségügyi alapellátás nélkül nincs jó színvonalú egészségügyi ellátás, és a háziorvosi praxisok működése, eredményessége nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az egészségügyi rendszer jól működjön, a kormány úgy döntött, hogy a béremelésből a háziorvosok is részesülnek – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hogy mekkora lesz ez a béremelés, attól teszik függővé, hogy a háziorvos milyen formáját választja a praxisközösségnek. A hatályos jogszabályok szerint a praxisközösség a háziorvosi, házi gyermekorvosi, alapellátást nyújtó fogorvosi, védőnői szolgáltatók feladatainak ellátására létrejött működési forma; míg a csoportpraxis olyan együttműködési forma, amely keretében a háziorvosi, házi gyermekorvosi alapellátási feladatok mellett a jogszabályban meghatározottak szerint a járóbeteg-szakellátás körébe tartozó egyes ellátások is nyújthatók. Lényegében az a cél, hogy a háziorvosi körzeteket nagyobb tömbökbe szervezik, így eltérő szakképesítésű orvosok, nővérek, diplomás nővérek együtt, teamként nyújtanak emelt szintű alapellátást.

Gulyás bejelentése szerint három kategóriába sorolják a háziorvosoknak – valamint az állami ellátásban részt vevő fogorvosoknak – járó béremelések mértékét, attól függően, hogy milyen formában vállalnak praxisközösséget:

  • aki a legszorosabban együttműködik, az a teljes béremelést megkapja,
  • aki lazább közösséget vállal, az az emelés 80 százalékát kapja meg,
  • aki pedig nem vállal praxisközösséget, az a 30 százalékát.

A tárcavezető beszélt ennek a költségvetési vonzatáról is:

a béremelések mintegy 100 milliárd forintos költséget jelentenek majd a büdzsének.

Decemberben 844 üresen álló praxis volt Magyarországon: 571 háziorvosi és 273 fogorvosi praxisban nem rendelt orvos – írta a Világgazdaság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adataira hivatkozva. Ezekben helyettesítéssel oldják meg a betegellátást. A legrosszabb helyzetben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők vannak, ahol 67 háziorvosi és 15 alapellátó fogorvosi praxis áll üresen.

Minden az orvosok béremeléséről

Az eredeti tervekhez képest a kormány kitolta a határidőt, így 2021. március 1-jén lép hatályba az új egészségügyi szolgálati jogviszony, amely teljesen átszabja az ágazatban itthon dolgozók munkakörülményeit a másodállások vállalásától a fizetéseken át a szabadságokig – írta meg az Index decemberben. Ettől függetlenül az orvosok és az ápolók már az év legelejétől az új bértábla szerint kapják a fizetésüket, ám az egészségügyi dolgozók nem mondhatnak föl a veszélyhelyzet ideje alatt – derült ki a törvény részleteit szabályozó végrehajtási rendeletből.

Az új rendelet fényében az Index kiemelte a legfontosabb változásokat, és arról kérdezte az érintetteket képviselő szakmai szervezetek vezetőit, mit gondolnak az új szabályokról.

  • Milyen jövő vár az egészségügyben dolgozókra?
  • Összességében jobb vagy nehezebb lesz a helyzetük?
  • Megéri majd orvosnak, ápolónak lenni Magyarországon?

További részleteket ebben a cikkünkben olvashat.