Már most keresik a februárban startoló otthonfelújítási hitelt

2021.01.25. 08:29

Erős keresletre számítanak a bankok a február elsejétől elérhető, állami kamattámogatással kínált, államilag támogatott otthonfelújítási hitel iránt – írja a Világgazdaság. 

Az előrejelzések szerint az önerő nélkül felújítani szándékozók részéről jelentős igény jelentkezhet a hitelből történő előfinanszírozásra – közölte az otp bank. 

Rajtuk kívül az MKB Bank, valamint az Erste Bank is beszámolt arról, hogy jelentős érdeklődést tapasztaltak a konstrukció iránt.

Elemzők szerint a program révén más, piaci alapú kölcsönök iránt is nőhet a kereslet azokban az esetekben, amikor a támogatás összege önmagában kevés a felújításhoz. Így várhatóan jelentősen nő majd a felújításra fordított kölcsönök – jelenleg csak évi néhány tízmilliárdos – mennyisége is az új lakáshitel-szerződéseknél.

A jövő héttől elérhető, maximum hatmillió forintos, kamattámogatott otthonfelújítási hitel legfeljebb tízéves futamidejű lehet, és az ügyfelet terhelő éves kamat mértéke maximum 3 százalék.

Az ettől függetlenül igényelhető otthonfelújítási támogatást – amelynek összege maximum hárommillió forint – a Magyar Államkincstárnál kérelmezhetik a legalább egy gyermeket nevelő családok vagy egyedülálló szülők.