Elemér
0 °C
10 °C

Le akarták leplezni az AstraZeneca vakcináját, de nem sikerült

2021.01.26. 14:07

A Bild és a Handelsblatt kedden azt írta, a brit-svéd AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának a hatékonysága mindössze 8 százalékot mutat a 65 év felettiek körében. Mi is megírtuk a hírt, a gyógyszergyártó pedig postafordultával cáfolt, azt állítva, semmilyen adatsor nem támasztja alá ezt az állítást, az Egyesült Királyság törzskönyvezési hatósága pedig ugyanakkora dózissal javasolja az adagolást a 65 év felettiek körében, mint a többi korcsoportban.

A The Lancet orvostudományi magazin online kiadásában tavaly novemberben jelent meg az AstraZeneca-vakcina fázis-2-es és 3-as vizsgálatainak tudományos értékelése. Ebben az áll, hogy a tesztelésbe vont 56-69 évesek 73 százalékánál, a 70 év feletti csoport tagjainak 61 százalékánál rögzítettek lokális, vagyis enyhe reakciókat (például bőrpír, izomfájdalom, helyi duzzanat) az oltást követően.

Általános reakciót is okozott egyes tesztalanyoknál a vakcina, ez lehet láz, kiütés vagy egyéb rosszullét.

A 18-55 közöttiek körében ezeket a tüneteket vizsgálva 86 százalékos volt a hatékonyság, az 56-69 évesek körében 77 százalékos, a 70 év felettieknél pedig 65 százalékos.

Tudni kell, hogy minél idősebb egy páciens, annál nagyobb esély van arra, hogy csökken a szervezetében az immunválasz lehetősége, s ez a teszteken is érvényesül. Vakcinafejlesztéseknél egyébként sok esetben a 65 év felettieken csak a fázis-4-es szakaszban tesztelik az oltóanyagot. Az AstraZeneca a 65 évnél idősebbeket is vizsgálta a 2-es és 3-as fázisban.

A vizsgálatokat 2020 május 30. és augusztus 8. között végezték 560 fős mintán.

Egyelőre nem tudni, hogy a német lapok honnan szerezték az AstraZeneca-vakcina hatásosságáról szóló információt, de már most látszik, hogy az oltóanyagverseny egyre élesedik, s a versenyfutás részét képezi a dezinformálás is, nincs kizárva, hogy itt is erről  van szó.