Február 1-től emelkednek a családtámogatások összegei

2021.01.26. 11:01

Miután a munkavállalókat képviselő szakszervezetek hosszas tárgyalássorozat után, legalább egy hónapos csúszással megállapodtak a minimálbér és a garantált bérminimum év eleji emeléséről, hamarosan ezzel együtt növekedni fognak a minimálbérhez kötött állami támogatási összegek is.

A családtámogatások közül, ami nőni fog február 1-től:

  • a gyermekgondozási díj (gyed),
  • a diplomásgyed,
  • a gyermekek otthongondozási díja (gyod)
  • valamint az első sikeres nyelvvizsga megszerzéséhez nyújtott állami támogatás összege is

– szerepel Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter keddi közleményében.

Így alakulnak idén az összegek

Az emeléssel a gyed maximális összege idén eléri a bruttó 234 360 forintot, míg a diplomásgyed az alapképzésben részt vevő hallgatóknál 117 180 forintra, a mesterképzésben részt vevők esetében 153 300 forintra emelkedik visszamenőlegesen 2021. január 1-től.

A kormány komoly civil nyomásra, az érintettek kérését követve vezette be 2019-ben a gyermekek otthongondozási (gyod) díját, amelyre az a szülő jogosult, aki a súlyos fogyatékosságából vagy tartós betegségéből eredően önellátásra képtelen gyermekéről gondoskodik. A családtámogatási forma folyósítása mellett négy órában lehet dolgozni, a gyermek életkora pedig nem számít.

A GYOD összege 2021-ben a minimálbér 88 százalékra, azaz 147 312 forintra emelkedik.

A 35 év alatti fiatalok a nyelvvizsgadíjához szükséges támogatást az államtól idén is igényelhetik. 2021-ben legfeljebb 41 850 forintot igényelhetnek vissza a fiatalok, akik sikeresen tették le az első középfokú vagy felsőfokú komplex nyelvvizsgájukat. (A támogatás 2018-as bevezetése óta már több mint 95 ezer fiatal kapta vissza a befizetett nyelvvizsga díját közel 3 milliárd forint értékben.)  • Tippek
  • Biztosítás