Elárulta az IMF, mit vár az idei évtől

2021.01.26. 15:04

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint

az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének.

Az IMF a viszonylag kedvezőbb kilátásokat nyugtázva 0,3 százalékponttal

5,5 százalékra javította idei világgazdasági növekedési előrejelzését,

a 2022-re tett, 4,2 százalékos GDP-növekedési előrejelzésén az IMF nem változtatott – írja az MTI. A 2020-as világgazdasági GDP-csökkenés 3,5 százalékos lett az év második felében tapasztalt, a tavaszi visszaesés helyreállítására beindult lendületes növekedésnek köszönhetően.

A dokumentum egyúttal figyelmeztet a remélt növekedés különösen kiélezett kockázataira is, elsősorban az alkalmazott ösztönző intézkedések országonként és régiónként eltérő hatékonysága miatt.

  • Prognózisában a fejlett országok növekedési előrejelzését is javította az IMF: az idén 4,3 százalék lehet a növekedés, 0,4 százalékponttal magasabb az őszi prognózisnál, 2022-ben pedig 3,1 százalék, 0,2 százalékponttal magasabb. Az országcsoport bruttó hazai terméke 2020-ban 4,9 százalékkal csökkent.
  • A fejlődő országokban 6,3 százalékos növekedést vár az idén az IMF és 5 százalékos növekedést jövőre – az idei prognózist 0,3 százalékponttal megemelte, a jövő évit 0,1 százalékponttal csökkentette az előzőhöz képest. Az országcsoport bruttó hazai terméke tavaly 2,4 százalékkal csökkent.
  • Az euróövezetben a tavalyi 7,2 százalékos GDP-csökkenés után 4,2 százalékos növekedést vár az IMF, 1 százalékponttal alacsonyabban az őszi prognózisban jelzettnél, 2022-ben pedig 3,6 százalékos növekedést, 0,5 százalékponttal magasabbat.
  • Az idei évre a magyar gazdaság szempontjából fontos németországi növekedési prognózist 0,7 százalékponttal rontotta az IMF 3,5 százalék növekedésre, a jövő évi 3,1 százalékos növekedésen pedig nem változtatott. A német GDP tavaly 5,4 százalékkal csökkent.
  • Kínai növekedési előrejelzését az idén 0,1 százalékponttal, jövőre 0,2 százalékponttal 8,1 és 5,6 százalékra csökkentette az IMF. Kína tavaly egyedüliként ért el GDP-növekedést, 2,3 százalékost.
Kapcsolódó

A magyar gazdaság gyorsabban regenerálódhat az EU-nál

Románia és Bulgária pedig még előbb érheti el a 2019-es GDP-jét.  • Hírek
  • Hírek