Bezár a hetvenéves zalaegerszegi sajtgyár

2021.01.27. 22:20

Hetven év után végleg bezárja kapuit a zalaegerszegi sajtgyár – közölte az ATV. A francia tulajdonban lévő Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt.  – amelynek jogelődje a Pannontej volt – úgy döntött: növelik kapacitásukat veszprémi és répcelaki gyárukban. Ennek sajnos az az ára, hogy Zalaegerszegen megszüntetik a termelést. 

Ezzel 83 dolgozó munkahelye megszűnik. 

Közülük néhányan ugyan kaptak állásajánlatot a cég másik két gyárában, ezek azonban 70-80 kilométerre vannak Zalaegerszegtől.  A gyár vezetése úgy nyilatkozott: igyekeznek megadni minden segítséget a munkájukat elvesztő dolgozóknak.

Az ATV a város polgármesterét is felkereste, ő azonban egyelőre nem nyilatkozott és csupán annyit közölt a riporterrel, hogy próbálnak segíteni az elküldött dolgozókon. A dolgozók sem akartak nyilatkozni, a környéken élők viszont azt mondták, furcsa lesz az élet a gyár bezárása után.

A cég közleménye ugyanakkor nem tisztázta, hogy mit terveznek a továbbiakban az ingatlannal.

FRISSÍTÉS: cikkünk megjelenése után a Savencia Fromage & Dairy Hungary felkeresett minket, és közölték, hogy a zalaegerszegi sajtgyár bezárása – a híresztelésekkel ellentétben – nem a másik két gyár fejlesztése miatt történik meg. 

Azt írták, hogy a kiváltó ok valójában az, hogy a zalaegerszegi üzemet nem sikerült fenntarthatóvá tenni az utóbbi években.

„A zalaegerszegi gyártás megszűnése egy hosszú folyamat vége, amely során minden lehetőséget megvizsgáltunk azért, hogy tovább növelhessük a hatékonyságot. Az elmúlt években sajnos jelentősen megváltoztak a piaci körülmények: az ementáli típusú sajtok iránti kereslet drasztikusan lecsökkent és ezzel együtt az eladások és a gyártási volumenek is számottevően visszaestek" –közölték. 

A zalaegerszegi gyártás így tartósan veszteségessé vált, ami nem fenntartható. A gyár jelenleg túlméretezett energetikai rendszerrel üzemel, ráadásul az elavult gyártási technológia és géppark fejlesztéséhez, modernizálásához irreális nagyságú befektetésre volna szükség.

– indokolták a bezárást.

Kiemelték: „a vállalat veszprémi üzemének további fejlesztéséről, továbbá a zalaegerszegi egység idei bezárásáról született döntések külön születtek meg", azok nincsenek egymással összefüggésben.