Piaci manipulációt sejtenek a GameStop-részvények körül kialakult botrányban

GettyImages-1229817824
2021.01.29. 15:53

Percről percre változnak az események a Wall Streeten a GameStop-részvények körül kialakult őrületben. Az előző napok üstökösszerű felívelése után meredeken csökkent a GameStop és az AMC Entertainment árfolyama csütörtökön a New York-i tőzsdén, miután a Robinhood Markets és az Interactive Brokers internetes brókercégek szigorítottak a két vállalat részvényeivel való kereskedés feltételein. 

A részvények értékének emelkedése folyamatos volt január eleje óta, de az elmúlt napok számos váratlan eseményt hoztak magukkal.

A helyzet nem csak a GameStop-, AMC- és Blueberry-részvények iránt növelte az érdeklődést, de egyes applikációk letöltésszámát is magasra emelte.

Mindeközben számos aggályosnak tűnő körülmény is alakítja a folyamatokat, mint például fórumok rejtélyes ellehetetlenítése, amelyeken a kisbefektetők és a kapitalizmus ellen lázadó anarchista vásárlók kommunikálnak. Egyre többen gyanakszanak piaci manipulációra.

Kapcsolódó

A kereskedelmi applikációk, mint a Robinhood, rekordokat döntöttek az Appstore-ban. Csütörtökön az amatőr befektetőket segítő program a legletöltöttebb alkalmazás lett az új felhasználók körében, másodikként pedig az ügy szempontjából legendás r/wallstreetbets nevű fórumnak otthont adó Reddit lett – számolt be a Techcrunch nevű internetes lap. A beszámolóból az is kiolvasható, hogy a Robinhoodnak az eddigi legjobb napja volt az egynapos letöltések szempontjából: január 27-én, szerdán, amikor 120 ezer új felhasználó töltötte le először a részvényeket alkalmazást mind az iOS, mind az Android rendszeren. A Robinhood rekordokat döntött a legmagasabb napi mobilhasználók kategóriájában is 2,6 millió aktív felhasználóval.

Eközben az online fórumoldal, a Reddit megdöntötte mobilalkalmazásának letöltési rekordját, 199 ezer egynapos letöltéssel iOS-re és Androidra – becsüli az Apptopia, miközben az Egyesült Államokban a második legnépszerűbb app lett.

Botrány botrány hátán

A Robinhood körül azonban nem ez az egyetlen zűrös ügy: a botrány kirobbanása után a Redditen szervezkedő felhasználók összefogtak, és rövid időn belül elérték, hogy értékeléseik hatására a minimális egy csillagra zuhanjon a plataform értékelése. Egyes állítások szerint ebbe később a Google is beleszólt, és számos negatív értékelést törölt.

Kézifék a brókercégek kezében

A kereskedési felületek nagy része megszüntette vagy jelentősen szigorította a GameStop-részvények vásárlására való lehetőségeket. Ez az árfolyamzuhanás egyik legfőbb oka. Több brókercég is közbelépett,

a Robinhood és az Interactive Brokers a két legnagyobb szereplő, akik gátolják a szabadkereskedelmet.

Volt olyan ügyfél, aki a cégek szigorításokról hozott döntését azóta már bíróságon is megtámadta.

Több közszereplő is kiállt a kishalak érdekei mellett, és elfogadhatatlannak nevezte a helyzetet.

Alexandria Ocasio-Cortez, demokrata kongresszusi képviselőnő tweetjében így fogalmaz:

Ez elfogadhatatlan. Többet kell tudnunk a Robinhood döntéséről, amivel a kisbefektetőket ellehetetleníti a részvényvásárlástól, amíg a nagyhalak szabadon kereskedhetnek velük

– közölte a képviselő, hozzátéve, hogy támogatná a meghallgatásukat.

A közösségi oldalakon is egyre nehezebb szervezkedni

A shortolásra felkészülő nagybefektetőket szorongató, a Redditen és más közösségimédia-felületeken szerveződő felhasználók újabb és újabb akadályokba ütköznek. Úgy látszik, hogy nem csak a brókercégek, de a közösségi oldalak is korlátozásokat vezetnek be a tőkéseket szorongató kisemberekkel szemben.

A Reuters értesülései szerint a Robinhood Stock Traders nevű népszerű Wall Street-i vitacsoportot is letiltotta a Facebook, ami az egyik jelentős színtere volt a kisbefektetők munkájának összehangolására, a maga 157 ezer tagjával. A csoport 23 éves alapítója, Allen Tran így fogalmazott:

Mi voltunk az első fa az erdőben, akit kiválasztottak, hogy kivágjanak. Mindezt azért, mert nem egy olyan szabad oldalon voltunk jelen, mint mondjuk a Reddit.

A korlátozással kapcsolatban a Facebook szóvivője, Kristen Morea elmondta, hogy álláspontjuk szerint a csoport a közösségi alapelveket sértette meg, és az ügy független a tőzsdén kialakult helyzettől.

Sokan ezeket az eseteket tőzsdei manipulációnak látják,

ennek több jelentős közszereplő is hangot adott a többezer kommentelő mellett.

Robert Reich gazdasági szakértő és professzor, korábbi munkaügyi miniszter a 2008-as gazdasági válság eseményeihez hasonlította a történteket, így fogalmazott a Twitteren:

Ha a GameStopot összefogó Reddit-felhasználók magatartása elfogadhatatlan piaci manipuláció, akkor minek nevezzük azt, amikor a kapzsi Wall Street-i bankárok 2008-ban eljátszották az egész gazdaságunkat, és semmilyen következménnyel nem kellett szembenézniük?

Az üggyel kapcsolatban Donald Trump és Elon Musk sem maradtak szótlanul, mindketten kiálltak a kisbefektetők mellett a short pozíciók zárásáért lobbizó nagytőkésekkel szemben.

Brutálisan kezdték a pénteket

Csütörtökön hatalmas kilengések után

  • a GameStop 44,29 százalékos mínuszban, 193,60 dolláron,
  • az AMC Entertainment pedig 56,63 százalékos veszteségben, 8,63 dolláron

fejezte be a kereskedést a New York-i tőzsdén.

Pénteken a GameStop árfolyama majdnem duplázott, 377 dolláron nyitott, míg az AMC szintén nagyot ugrott és 14,32 dolláron kezdte a kereskedést.

(Borítrókép: Bloomberg / Getty Images Hungary)