Még mindig nem tudták kiemelni a tengerből az INA 15 millió dolláros platformját

2021.01.29. 11:38 Módosítva: 2021.01.29. 11:46

Portálunk az INA-hoz fordult azzal kapcsolatban, hogy az olajvállalat kiemelte-e már az Adriai-tengerből az Ivana D platformot. A Pulától mintegy 50 kilométerre lévő földgázkitermelő létesítmény december 5-én semmisült meg a viharos időjárás következtében, s a cég rövid ideig nem találta a 15 millió dolláros platformot. Aztán meglett, 40 méter mélyen fekszik a tengerfenéken. Bár 4 nappal az esemény előtt még ellenőrzést végzett az egységen az INA, szerencsére a vihar idején senki sem tartózkodott rajta, így nem történt sérülés vagy haláleset.

Az INA azt írta az Indexnek,

továbbra is vizsgálják a történteket, mert egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan milyen körülmények között szakadt le a lábon álló platform.

A karbantartási és ellenőrzési munkákat a protokollnak megfelelően végezték – az Ivana D víz alatti részét 2018-ban vizsgálták át utoljára –, ennek ellenére semmisült meg a létesítmény. A vizsgálat végéig a helyreállítási költségeket sem tudják megállapítani, a helyreállítási terveken már dolgoznak. Annyi bizonyos, hogy a platformot záros határidőn belül ki fogják emelni a tengerfenékről. Nagy valószínűség szerint a horvátok most a decemberi földrengések által okozott károk elhárításával vannak elfoglalva, emiatt csúszhat a platform helyreállítása.  

Mivel a vészleállító rendszer (ESD) a platform ledőlése pillanatában aktiválódott, a biztonsági szelepek lezárták a gázkutat, így káros anyag nem került a tengerbe. Az INA-nak több tengeri kitermelő egysége is van a körzetben, a baleset nem érintette a működésüket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport