Nyártól minden termékhez magyar nyelvű használati utasítást kell mellékelni

2021.01.29. 10:37

Idén júliustól bővülnek a hatóság jogosítványai, a vásárlók biztonsága érdekében akár a veszélyes árucikket forgalmazó honlapok blokkolását is elrendelhetik majd − közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár rámutatott: nyártól még hatékonyabbá válnak a piacfelügyeleti hatósági ellenőrzések, és több szerepet szánnak a vállalkozások intézkedéseinek, például az önkéntes termékvisszahívásnak.

A július végén hatályba lépő törvényi rendelkezések alapján a piacfelügyeleti hatóság többlépcsős eljárásban blokkolhatja a veszélyes termékeket forgalmazó honlapokat.

Súlyos kockázat esetén hatáskört kapnak a figyelmeztetés megjelenítésére az online felületen, ha ezzel nem érik el a kívánt eredményt, eltávolíthatják a tartalmat. Végül akár arról is határozatot hozhatnak, hogy korlátozzák az adott honlapra, applikációba való belépést.

Az államtitkár kiemelte, hogy a családok, gyermekek védelmét, a termékek biztonságos használatát szolgálja az az új kötelezettség is, amely szerint nyártól minden termék mellé magyar nyelvű használati útmutatót kell majd adni. Az útmutatónak nem kell papír alapúnak lennie, a szükséges tájékoztatás elektronikus úton is megérkezhet a vásárlókhoz.