A brókercégek gáncsolhatták el a GameStopot

GettyImages-1299156267
2021.01.29. 09:39

Az előző napok üstökösszerű felívelése után meredeken csökkent a GameStop és az AMC Entertainment árfolyama csütörtökön a New York-i tőzsdén, miután a Robinhood Markets és az Interactive Brokers internetes brókercégek szigorítottak a két vállalat részvényeivel való kereskedés feltételein – írja tudósításában az MTI. Az utóbbi pár nap alatt azért kerültek a figyelem középpontjába, mert hosszú lejtmenet után

váratlanul és rendkívül erős ütemben emelkedett árfolyamuk, miután kisbefektetők hada összehangoltan kezdte nagy tételben vásárolni részvényeiket, sokan magas tőkeáttéttel, amivel arra kényszerítettek fedezeti alapokat és más befektetőket, hogy hatalmas veszteségekkel zárják short pozícióikat.

Kikről van szó?

A GameStop egy több mint ötezer üzletből álló hagyományos amerikai kiskereskedelmi lánc, amely videójátékokat, játékkkonzolokat és tartozékokat, valamint fogyasztói elektronikai termékeket árusít. Az AMC Entertainment pedig az Egyesült Államok és egyben a világ legnagyobb multiplex moziláncát üzemelteti.

Emiatt erős eladási hullám söpört végig a világ nagy tőzsdéin, mivel a short pozícióik zárására kényszerülő fedezeti alapok kénytelenek voltak más vállalatok részvényeit értékesíteni, hogy készpénzhez jussanak.

Kapcsolódó

Shortolásra biztattak, nem jött be

A gyújtószikra Andrew Left, egy közismert befektető volt, aki a múlt hét közepén túlértékeltségre hivatkozva 40 dolláron shortolásra – kölcsönzött részvények eladására, majd alacsonyabb árfolyamon történő visszavásárlására – ajánlotta a GameStop-papírokat.

A GameStop-részvények esetében a kisbefektetők már korábban felfigyeltek arra, hogy nagyobb volt a short ügyletek keretében kölcsönvett papírok száma, mint a közkézen forgóké. A magas short rátán és Left nyilatkozatán felháborodva a Reddit egyik aloldalán, a kisbefektetők fórumán, a kétmilliós látogatottságú WallStreetBetsen aztán egymást biztatták, valamint beszélték rá a vásárlásra.

Elszállt árfolyamok

A taktika működött: a GameStop árfolyama, amely a december 14-i, 12 dollár körüli mélypontról öt hét alatt 40 dollárig emelkedett, az utóbbi egy hét alatt kilőtt. Január 21-én csaknem 10 százalékos pluszban, 43,03 dolláron zárt a részvény, de a következő három kereskedési napon két számjegyű, szerdán pedig már három számjegyű ütemben, 134,84 százalékkal 347,51 dollárra nőtt az árfolyam. A GameStopéhoz hasonló forgatókönyv alapján az AMC Entertainment esetében hétfőn indult el az árfolyam felhajtása. Míg múlt pénteken 3,51 dolláron, szerdán több mint ötszörösén, 19,90 dolláron zárt az árfolyam.

Csütörtökön hatalmas kilengések után

  • a GameStop 44,29 százalékos mínuszban, 193,60 dolláron,
  • az AMC Entertainment pedig 56,63 százalékos veszteségben, 8,63 dolláron

fejezte be a kereskedést a New York-i tőzsdén. Pénteken nyitás előtt bő nyolc órával a GameStop 61,15 százalékos, az AMC pedig 30,82 százalékos pluszban állt az elektronikus kereskedésben.

Ezzel egyébként még így is jelentős pluszban állnak az elmúlt hónapokhoz képest:

  • a GameStop 1 hónap alatt majdnem 900, 3 hónap alatt 1550 százalékot erősödött,
  • míg az AMC árfolyama 1 hónap alatt 276 százalékot erősödött.

Közbeléptek a brókercégek

Azzal, hogy a Robinhood szigorúbb feltételekhez kötötte a kereskedést, talán megállította a ralit, de még bőven lehet találni újabb potenciális célpontokat. Ezt mutatja például az American Airlines, a Tootsie Roll vagy éppen a Virgin Galactic árfolyamának furamód emelkedő trendje. A Robinhood az árfolyamok túlzott ingadozására hivatkozva szigorúbb korlátokhoz kötötte a BlackBerry, a Koss és az Express kereskedését is.

Az Interactive Brokers, egy másik online kereskedési platform szintén szigorította az ezen részvényekkel való kereskedést, de arra figyelmeztetett, ez a helyzet valószínűleg nem fog enyhülni, amíg a tőzsdék és a felügyleti hatóságok határozott lépést nem tesznek.

Sokan bíráltak a két brókercég fedezeti követelményeket szigorító döntését, volt olyan ügyfél, aki azonnal megtámadta a bíróságon.

A közösségimédia-oldalak csevegőszobáiban a kisbefektetők új generációjának tagjai – tevékenységük kárvallottjai között van, aki csak egyszerűen reddites hordának nevezi őket – egymást tüzelik, és még mindig újabb vásárlásokra ösztökélik.

A Twitteren sok megfigyelő úgy fogalmazott, hogy a kereskedési platformok a lakossági befektetők kárára próbálták megvédeni a Wall Street érdekeit.

A koronavírus-járvány fellendítette a Robinhood üzletmenetét, ugyanis az otthonukba szorult fogyasztók közül egyre többen kezdtek el tőzsdézni az interneten keresztül. A szolgáltatás mobiltelefonos applikációval vehető igénybe, és a felhasználók száma már meghaladja a 13 milliót.

(Borítókép: a GameStop egyik üzlete Brooklynban. Fotó: Spencer Platt / Getty Images Hungary)  • Hírek
  • Hírek