Tízmilliós támogatással segíti az Orbán-kormány az emírségekbeli dollármilliárdos szállodáját

2021.01.30. 15:04

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója csaknem három hónapja, november 11-én jelentette be, hogy az Orbán-kormány megtéríti a november 8-ig beérkezett, a korlátozásokat követő 30 napra a bevételkiesés 80 százalékát. Ez alapján a koronavírus-járvány miatti bevételkiesés kompenzálására kapott 9,6 millió forintos állami támogatást a The Ritz-Carlton Budapest után az Adria Palace Kft. – írja az MFor a Kisfaludy-program támogatásait listázó dokumentum alapján.

Érdekesség, hogy a cég tulajdonosa az Al Habtoor Holding Kft., amelyet a dubaji dollármilliárdos Khalaf al-Habtoor alapított.

Az egyesült arab emírségekbeli üzletember vagyonát 2011-ben 2,5 milliárd, 2017-ben 3,4 milliárd dollárra becsülték, és többször is szerepelt a világ leggazdagabb embereinek listáján, valamint az általa alapított cégcsoport húzta fel az első 7 csillagos szállodát a világon, a Burdzs Al-Arabot. Al-Habtoor a magyarországi befektetéseiért megkapta a Magyar Köztársaság tisztikeresztje érdemrendet 2016-ban.

A The Ritz-Carlton Budapest egyébként hiába termelt 4,8 milliárd forint 2019-ben, 144 millió forintos veszteséggel zárta az évet.