Ha vége a járványnak, búcsút mondhatunk a filléres utazásoknak

2021.01.30. 11:05

Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, akkor a tömeges oltások után alaposan meg fog változni a turizmus piaca. Ennek azok biztosan nem fognak örülni, akik most az olcsóbb utakat keresték, ugyanis komoly drágulásra kell majd számítani – írja a Pénzcentrum.

Kapcsolódó

A turizmusénál is nagyobb ütés érte a kreatívipart

A drámai következmények még a jövő évtizedben is érezhetők lesznek.

A portálnak Karsai Árpád, a Turisztikai Fejlesztők és Tanácsadók Szövetségének alelnöke elmondta: habár egyelőre tetszhalott állapotban van a turizmus, várhatóan rekordsebességgel tér majd magához.

A vendégínség miatt lehengerlő kedvezmények indulnak, de ahogy a kereslet tömeges lesz, az árak visszaállnak majd. Valószínűbb, hogy elsősorban a rugalmas foglalási feltételek: a díjmentes módosítás, az előlegtől való eltekintés lesznek a verseny eszközei.

Szerinte a népszerű helyek nem fognak árengedményre kényszerülni. A férőhelyek el tudnak fogyni, a keresztmetszet szűk, az árengedményre már nincs szükség, a foglaltság emelkedésével az átlagár is visszaáll.

Az emberek mindenfajta kiskaput megtalálnak: betartják a karanténszabályokat, a tesztkötelezettséget, de elindulnak, ahová csak lehet. Olyan mértékű az utazási vágy, hogy azokba az országokba, ahol a kirívóan enyhe szabályok alig követelnek meg tesztet – Zanzibárba, Tanzániába, Dominikára, Mexikóba –, továbbra is folynak az utazások. Ez aggályos a járvány miatt, probléma, hogy nem tudják megvárni a világ átoltottságát. Ám az átoltottság után az emberek ismét motiválva lesznek a gyönyörű tájak felkeresésére, és a városi turizmus is ismét jellemző lesz, hiszen ha az utazók is be vannak oltva, és helyiek is, akkor miért ne utazhatnának?

 véli a szakértő, aki a márciusban induló utazási igazolványról is beszélt. 

Ez az év még nagyon lassan fog beindulni, de akár már jövőre visszatérhet az élet és vele együtt a turizmus is a megszokott kerékvágásba az átoltottsággal párhuzamosan. Az iparág résztvevői tényleg mindent megtesznek, hogy újraindítsák a turizmust, és úgy néz ki, hogy győzött a világútlevél álláspontja, és a légitársaságok nemzetközi szövetsége márciustól elindítja az utazási igazolványt, ami lényegében egy digitális egészségügyi oltási igazolás, amely tárolja a negatív PCR-tesztet, illetve az oltási igazolást. Aki már a foglalásnál tudja igazolni, hogy megvan az oltása, annak ezt rögzítik a foglalás adatai közt. Derűlátó vagyok, és azt gondolom, hogy a nemzetközi gyakorlat nálunk él majd, hiszen a mi szakmánk együtt rezonál a nemzetközivel, így nem fog elmulasztani semmi olyan eszközt, legyen az digitális vagy jogi természetű, ami biztosítja azt, hogy a magyar utazók elindulhassanak, és ne szenvedjenek semmiféle hátrányt, és fordítva: hogy Magyarország fogadóképes legyen.