Matolcsy: Magyarország ma nem rendelkezik egységes és világos jövőképpel

2021.02.01. 16:30

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint Magyarország ma nem rendelkezik egységes és világos jövőképpel. Matolcsy György a novekedes.hu portálon megjelent publicisztikájában azt írta:

Mai hivatalos jövőképünk, ami szerint 2030-ra az EU TOP’5 között a helyünk az élhető ország és a munka terén, nem igazi vízió, mert nem mérhető a cél.

A jegybank elnöke úgy látja: napjainkban az állam működése terén „a leggyengébb a mérés”, ezért itt a legalacsonyabb szintű a visszajelzés, és ennek megfelelően a kiigazítás esélye.

Kapcsolódó

Matolcsy György: Várni kell a váratlant

Az MNB elnöke szerint összetett válságot élünk át: a gazdaság munkaerőpiaci lépésekkel, beruházásokkal, a növekedés helyreállításával stabilizálható.

Matolcsy megjegyezte azt is: 

Magyarország nem rendelkezik hosszú távú versenyképességi programmal, egy ezt gondozó hatékony intézményi hálóval, valamint egy visszacsatolást is végző, kiigazító döntéshozatallal.

Az MNB elnöke ugyanakkor utalt arra: 1998 és 2002 között, öt év alatt 8,8 százalékkal közeledtünk az akkori EU átlaghoz. A legutóbbi tíz év alatt pedig nem egészen 8 százalék volt ugyanez a mutató.