Huszonhárom milliárdos EU-s pályázat jön a koronavírus elleni védekezéshez

2021.02.02. 06:11

Új EU-pályázatra lehet jelentkezni áprilistól, ami a koronavírus-járvány elleni egészségipari védekezési képesség és ellátásbiztonság javítását célozza – írja a Portfolio

A palyazat.gov.hu-ra múlt héten felkerült pályázat mikro-, kis- és középvállalkozások egészségipari termékek gyártásának fejlesztését támogatja. A kiírás szerint 30 millió és 2 milliárd forint közötti feltételesen visszatérítendő összeget kínálnak hat hónapon belül megvalósítandó projektre. Ez azt jelenti, hogy ha a projektcélokat sikerül megvalósítani, a támogatás összegét nem kell visszatéríteni. 

A Portfolio kiemeli, hogy a társadalmi egyeztetésre meglehetősen szűk időkeretet adtak, már kedd este le is jár az észrevételek jelzésére adott határidő.

 A támogatásokra áprilisban, három hétig lesz lehetőség pályázni.

A pályázatot annak felvezetője szerint az alábbiakkal indokolták:

 • A COVID-19 világjárvány következtében bebizonyosodott, hogy azon országok tudnak igazán hatékonyan védekezni a járványveszély ellen, akik képesek hazai előállításban, gyártásban fedezni az egészségügy számára, nemzetgazdaságilag fontos termékek iránti felmerülő hirtelen igényt. Ezért szükség van a gazdaság alapját jelentő kkv-k szerepvállalására. 
 •  A felhívás célja olyan kkv-k támogatása, amelyek egészségipari termékek gyártása terén terveznek technológiai és infrastrukturális fejlesztéseket, illetve kapacitásbővítő beruházásokat, amellyel hozzájárulnak a hazai egészségipar fejlődéséhez, az egészségügyi ellátás biztonságának javításához és a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.

A felhívás néhány fontosabb eleme pedig:

 • A támogatás tervezett keretösszege 23,12 milliárd forint, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése biztosít. 
 • A kérelmek száma várhatóan 30 és 300 között fog mozogni.
 • Az önállóan támogatható tevékenységek közé tartozik az új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása. Az önállóan támogatható tevékenységek költségének el kell érniük a projekt elszámolható összköltségének legalább 30%-át. 
 • A releváns termékek termékgyártási projektjeinek megkezdése nem lehet korábbi, mint 2021. január 4., 2) a projekt fizikai befejezésére legfeljebb az Irányító Hatóság vezetője által meghozott támogatási döntés napjától számított hat hónap áll rendelkezésre, de a legkésőbbi fizikai befejezési határidő 2021. december 31., a két időpont közül a korábbi az irányadó.
 • Ha a termék-előállítási projekteknek a támogatási döntés napjától számított hat hónapon belül nem minősül fizikailag befejezettnek, a megítélt támogatás 100%-át vissza kell téríteni. Erre a döntéstől számított öt év áll rendelkezésre, a visszafizetést évente egyenlő részletekben kell rendezni. 
 • Részben vagy teljesen vissza nem térítendő minősége lesz a támogatásoknak, ha a támogatási döntéstől számított hat hónapon belül fizikailag megvalósul a termékgyártási projekt, valamint ha egészségipari fejlesztés valósul meg. 
 • Minden projektnek át kell esnie egy előminősítési fázison, a kérelmek az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft-hez nyújthatók be 2021. március 10-től 2021. március 24-ig. Jelen felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtása 2021.04.08. 9:00-tól 2021.04.29. 12:00-ig lehetséges.


 • Hírek
 • Lakáshitel