Megkezdik az ivermectin klinikai vizsgálatát a koronavírusos betegeken

GettyImages-1212949660
2021.02.02. 15:38
Három magyar kórházban már betegeket választanak ki a tesztekhez. Egy magyar gyógyszercég is fejleszt ivermectinalapú gyógyszert.

Az ivermectin félszintetikus, széles spektrumú, makrociklikus lakton antibiotikum, melyet alapvetően az állatgyógyászatban használnak, de bizonyos trópusi parazitafertőzések esetén embereknek is adják. A közelmúltban nagy vihart kavart, hogy bár a szer koronavírus elleni hatásosságát még csak vizsgálják a kutatóintézetek, vannak országok – például Dél-Afrika –, ahol korlátozott mértékben engedélyezték az alkalmazását Covid–19-betegek esetében.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) decemberben adott ki közleményt róla, hogy az ivermectin sem Európában, sem az USA-ban nem rendelkezik SARS-CoV-2-es koronavírus okozta betegség kezelésére vonatkozó terápiás javaslattal. Ettől függetlenül Magyarországon a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Pulmonológiai Intézetben is elkezdődtek azok a kutatások, melyek a hatóanyag koronavírus elleni hatásosságát vizsgálják.

Úgy tudjuk, hogy Magyarországon van olyan gyógyszervállalat a piacon, amely szintén elkezdte a hatásvizsgálatokat, de még nem szeretne nyilatkozni róluk.

Az Emmitől kértünk engedélyt, hogy a kutatások eredményeiről kérdezzük a Dél-pesti Centrumkórházat, ám nem jártunk sikerrel. Kásler Miklós viszont feltett egy videót a témában az Emmi oldalára, így ivermectinügyben a legfrissebb fejleményeket innen lehet megtudni.

Az emberi erőforrások minisztere megerősítette, hogy az ivermectint parazitaellenes indikációval több milliárd esetben használták, és igen kevés mellékhatást, kóros hatást jelentettek. Számos országban nemcsak a koronavírus miatti megbetegedés kezelésére, hanem a megelőzésére is használják. A szer hatásossága a Covid–19-fertőzés ellen megalapozott, ám mivel a teszteredmények fejlődő országokból származnak, megbízhatóságuk és ellenőrizhetőségük kétségeket ébreszt. Sem az optimális adagolást, sem a célcsoportot illetően nincsenek egyértelmű adatok.

Kásler Miklós megjegyezte,

egy USA-ban készült retrospektív tanulmány szerzői arra következtettek, hogy az ivermectin beadása csökkenti a halálozást. A vizsgálat módszertana viszont több szempontból kifogásolható. Egy frissebb, szintén retrospektív spanyol vizsgálat azonban a szer hatástalanságát mutatta ki.

Jelenleg 31 klinikai vizsgálat folyik az ivermectin hatásosságának megállapítására. Ezeknek egy része Magyarországon zajlik, a miniszter elárulta,

a Korányi kórház és a Dél-pesti Centrumkórház mellett a debreceni egyetemen is dolgoznak a kutatók a mellékhatásprofil és a hatásosság feltérképezésén.

Két irányban folyik a kutatás: az OGYÉI engedélyével bevonják a vizsgálatba a három említett intézményben a középsúlyos, kórházban ápolt betegeket. A kifejlesztett gyógyszereket elkezdték kiszállítani a centrumokba, és a betegek kiválasztása is megkezdődött.

Ezzel párhuzamosan tervezik a másik kutatást: ebben az enyhe tüneteket mutató vagy tünetmentes pácienseket vizsgálják majd az említett kórházak. Ennek a protokollját most nyújtják be az OGYÉI felé.

(Borítókép: Ivermectin antibiotikum. Fotó:  Rodrigo Urzagasti / picture alliance / Getty Images)  • Hírek
  • Hírek