Az iparkamara engedélye nélkül nem lehet új egyetemi szakot indítani

2021.02.02. 07:56

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a válság ellenére a magyar gazdaság döntő részben remekül működik. Sőt, egyes iparágakban technológiaváltás is zajlik, például az autógyártásban, ahol egyre nagyobb teret kap az alternatív meghajtás.

Kapcsolódó

Törtek-zúztak az újraválasztott Parragh László irodája előtt

A civilek képviselői átadták az álláskeresési járadékkal kapcsolatos petíciót.

Parragh László a Magyar Nemzetnek azt mondta, vannak azonban olyan szektorok, ahol nagy a baj. Ott célzott segítség kell, és szükség van újabb intézkedésekre.

Hozzáfűzte: a turizmus területét például mindenhol megfagyasztotta a vírus. Szerinte, ha van vakcina, akkor hamar lendületet lehet adni a gazdasági növekedésnek. Az átoltás utáni nyitásra, az egyes szektorokban hirtelen megugró munkaerő- és egyéb igényekre azonban készülni is kell. 

A kormányfő által pénteken említett 6 ezer milliárd forintos gazdasági újraindítási terv kapcsán elsősorban a kutatás-fejlesztés és az innováció fontosságát hangsúlyozta, megemlítve, hogy ennek kiszolgálását célozza a felsőoktatás átalakítása is, amelyre többek között uniós forrásokból 1500 milliárdot szán az állam. Hozzátette: előrelépés ezen a területen, hogy új egyetemi szakot például nem lehet indítani az MKIK engedélye nélkül. Ennek is az a célja, hogy az oktatás és a gazdaság igényei találkozzanak. Az új felsőoktatási szakok engedélyezésével kapcsolatos feladatköre egyébként 2018. óta van az MKIK-nek.