Több mint hat százalékot zuhant tavaly a magyar ipar

2021.02.05. 09:33

6,1 százalékkal volt kisebb a magyar ipar termelése 2020-ban, mint 2019-ben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A visszaesés fő oka a járvány első hulláma alatti hatalmas zuhanás.

A KSH azt is ma reggel tette közzé, hogy 2020 decemberében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,1 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2020 decemberében kettővel több munkanap volt, mint 2019 decemberében. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz képest 2,4 százalékos csökkenés történt. 

A részletes adatokat később teszi csak közzé a KSH, egyelőre annyit írtak: a legnagyobb súlyú járműgyártásban gyorsult a növekedés üteme, ugyanakkor az élelmiszer, az italok és a dohánytermékek gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett. A számítógépek, az elektronikai és az optikai termékek gyártása csökkent.

Az ipari teljesítmény nagyban befolyásolja a GDP-növekedést, ez utóbbi adatot egy hét múlva közli a KSH, Orbán Viktor miniszterelnök előzetesen a péntek reggeli interjújában annyit közölt: 2020-ban a magyar gazdaság visszaesésének mértéke az öt százalékhoz áll közel.