Az Európai Bizottságnak problémái vannak a magyar közbeszerzési törvényekkel

2021.02.08. 15:59

Magyarországnak az EU helyreállítási alapjának rendelkezésre állása előtt meg kell reformálnia a közbeszerzési törvényeit annak érdekében, hogy visszaszorítsa a rendszerszintű csalást még azelőtt, hogy megkapná a támogatásként járó eurómilliárdokat – írja a Reuters egy kiszivárgott belső dokumentumra hivatkozva. A hírügynökség szerint nem csak a magyarokat találták meg hasonló problémák miatt.

A hírügynökség cikke szerint az Európai Bizottság január 26-án írt levelet az Orbán-kormánynak arról, hogy milyen változtatásokra lenne szükség. Aznap ráadásul még ki sem derült, hogy a kormány egyik napról a másikra hogyan alakította át a közbeszerzési piacot. Az új szabályozás lényege, hogy gyakorlatilag felosztja a teljes piacot néhány nagyobb cég között.

A Reuters szerint az Orbán-kormány nem reagált az EU kérésére, hogy kommentálja ezt a dokumentumot, amely nagyobb átláthatóságot, tisztességesebb és nyíltabb közbeszerzési folyamatokat sürget.

Az uniós forrásaink csaknem 4 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot a 2015–2019-es időszakban,

ami az OLAF tavalyi jelentése szerint messze meghaladta a 0,36 százalékos uniós átlagot, ráadásul a második legrosszabb eredményt, a szlovákiai arányt (0,53 százalék) is messze túlszárnyalta.