Két magyar cég új fejezetet nyit a Covid elleni küzdelemben

2021.02.08. 10:52

A remdesivir az első, uniós szinten engedélyezett antivirális hatóanyag a Covid–19 kezelésére. Eredetileg az ebolavírus kezelésére fejlesztették ki, tavaly óta viszont a középsúlyos és súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeknek adják intravénás kezelésben.

A készítményt Magyarországon – az unió jóváhagyásával – a Richter gyártja, ám a gyógyszer előállításában két magyar cégnek is fontos szerep jut.

A RotaChrom és a Cyclolab stratégiai partnerségének az a célja, hogy hatékonyabb eljárást dolgozzanak ki a remdesivir tisztítására.

A RotaChrom által fejlesztett egyedi berendezés – az úgynevezett rCPC (research-scale Centrifugal Partition Chromatography, kutatási célokra fejlesztett centrifugális megoszlási kromatográf) – folyadék-folyadék kromatográfia segítségével képes hatóanyagokat elválasztani egymástól. (A remdesivir-formuláció 3 százalékban tartalmaz hatóanyagot, és 97 százalékban ciklodextrin-származékot mint segédanyagot.) A hagyományos kromatográfiás eljárásokhoz képest ez a technológia hatékonyabb és gyorsabb megoldást kínál a hatóanyagok előállítására és tisztítására.

A Cyclolab 1970 óta foglalkozik a ciklodextrinek kutatásával, előállításával és módosításával, így analitikai, formulázási és kémiai szakértelemmel járul hozzá a közös munkához. Az együttműködés célja a többi között annak értékelése, hogyan lehetne egy gazdaságosabb tisztítási alternatívát kifejleszteni – derül ki az Indexnek küldött közleményből. 

Az együttműködés célja a két vállalat különleges technológiáiból születő lehetséges szinergiák vizsgálata, illetve annak értékelése, hogyan lehetne egy gazdaságosabb tisztítási alternatívát kifejleszteni.

Ez a stratégiai együttműködés a gyógyszeres terápiák világában számtalan új felfedezésre ad lehetőséget. Bár e két technológia integrált használatáról olvasható néhány kutatási eredmény, még soha senki sem próbálta a kombinációt ipari méretben megvalósítani. Ez a célunk most, és melyik vegyület lehetne erre alkalmasabb, mint az, amelyre a világnak milliónyi adagban van szüksége mihamarabb? Ha csak egy kis hatásunk is lehet arra, hogy a koronavírus kezelése jobban elérhető legyen – akár logisztikai, akár gazdasági szempontból –, azt hatalmas sikernek tekintjük, és egy új korszak kezdetének tartanánk a preparatív kromatográfiában

– hangsúlyozta Sohajda Tamás, a Cyclolab vezérigazgatója.