Már az 50 ezer dollárt nyaldossa a bitcoin

GettyImages-1078676328
2021.02.09. 13:52

Alaposan berobbantotta a hetet kriptofronton Elon Musk Teslája, amely bejelentette, hogy 1,5 milliárd dollárt fordított a legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza vásárlására.

Mi is az a bitcoin?

A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyből szigorúan meghatározott mennyiség bányászható. A maximális készlete 21 millió, cikkünk megjelenéséig valamivel több mint 2,37 millió kibányászható bitcoin maradt. A bitcoin nem áll egyetlen jegybank ellenőrzése alatt sem, a decentralizált szoftverrendszer nem manipulálható, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál. Átlagosan egy bitcoint 10 percenként találnak meg a bányászok, ez alapján a plafont jelentő 21 millió bitcoin utolsó darabjait 2140-ben találnák meg. Ám a bányászkapacitás jelenlegi növekedési tendenciáját alapul véve az elemzők 2040–2050 közöttre teszik azt a dátumot, amikorra az összes bitcoin 99,9 százaléka ki lesz bányászva.

A hírekre már tegnap új rekordszintet ért el a bitcoin árfolyama a dollárral szemben: több több mint 13 százalékos erősödéssel 44 ezer dollár fölé emelkedett. De itt nincs vége a történetnek, ugyanis közép-európai idő szerint reggel 8 óráig tovább erősödött és új árfolyamcsúcsot ért el kedd délelőtt:

a bitcoin árfolyama 48 ezer dollár felett is járt kedd délelőtt.

Kevéssel 14 óra előtt a bitcoinnal 45 300 dollár környékén kereskedtek, ami

  • egy hét alatt majdnem 30 százalékos,
  • egy hónap alatt 13 százalékos,
  • három hónap alatt 200 százalékos, míg
  • éves szinten 350 százalékos

emelkedést jelent. Arról nem is beszélve, hogy öt év alatt több mint 12 000 százalékot (!) erősödött, azaz értéke több mint százszorosára nőtt.

De... miért?

A közvetlen kiváltó okok mögött egyértelműen a Tesla-bejelentés áll: a kaliforniai cég azon túl, hogy bevásárolt bitcoinból, tett még egy fontos bejelentést, miszerint ezentúl már bitcoinnal is lehet fizetni a Teslánál. A Portfolio össze is szedte, mi állhat még a meredek emelkedés hátterében.

A listát azzal kezdik, hogy májusban feleződött a bitcoin, ami azt jelenti, hogy a bányászat outputja a felére csökkent – a meglévő eszközök értékét már ez is jelentősen felhajtotta. Számos kritpodeviza-alap indult és az intézményi befektetők is elkezdtek bitcoinnal kereskedni, többek között a világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock is engedélyezte, hogy alapjai határidős bitcoinpozíciókat vegyenek fel, a Square, Jack Dorsey fizetési cége volt az első mainstream tőzsdei cég, amely bejelentette, hogy bitcoint vettek, majd rövidesen ezután a PayPal is úgy döntött, hogy kriptodeviza-szolgáltatást indít, amivel igen erősen nőtt a bitcoin legitimitása – utóbbit pedig az is erősíti, hogy a digitális devizák (stablecoinok) is egyre népszerűbbek. Erre jó példa, hogy az elmúlt időszakban nem csupán a bitcoin árfolyama szárnyal: a második legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező ethereum árfolyama is közel 300 százalékot emelkedett az elmúlt három hónapban.

A virtuális fizetőeszközök elfogadottsága szabályozói szinten is növekszik

– írja a portál, hozzátéve, hogy több gazdaságban (ideértve az EU-t és az USA-t is) pár éven belül átfogó szabályozás jöhet, és legális keretek közé szorítanák a használatát. Ott vannak továbbá azok az országok is, amelyek saját virtuális devizával kísérleteznek (lásd Kína vagy Svédország).

Végül a JPMorgant említi még a gazdasági portál az okok között: a JPM egy bankközi fizetési rendszert indított el saját blockchainalapú technológiájával azért, hogy létrehozzon egy dollárhoz kötött „JPM coin” nevű digitális eszközt.

Hol lehet a vége?

Korábbi cikkünkben – amelyet decemberben még azért írtunk, mert átlépte a 20 ezret az árfolyam – szakértőket kérdeztünk arról is, hol állhat meg a bitcoin szárnyalása.

Az idei értékplafon valahol 50 és 100 ezer dollár között várható. Ez óvatos becslés, az intézményi befektetők elemzői 300–400 ezer dolláros prognózist mondanak a csúcsra, szerintem ez azért túlzó. Ahhoz, hogy az arany piaci kapitalizációját elérje, 500 ezer dolláros stabil árfolyamra lenne szükség

– mondta az Indexnek Debreczeni Barnabás, a Magyar Bitcoin Egyesület elnökségi tagja. Nos, ha folytatódik a felhajtás a bitcoin körül, akkor úgy fest, nagyon hamar megérkezik a szakértő által várt sávba a bitcoin árfolyama.

(Borítókép: Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója 2019. január 7-én. Fotó: Qilai Shen / Bloomberg / Getty Images)