Gyorsítana a vakcinagyártáson az AstraZeneca

2021.02.10. 22:14 Módosítva: 2021.02.11. 09:35

Az AstraZeneca és a német IDT Biologika szándéknyilatkozatot írt alá a vakcinagyártási kapacitás növeléséről, Európa hosszú távú vakcinaellátásáról – tájékoztatta az MTI-t az AstraZeneca.

A két vállalat vizsgálja annak lehetőségét, hogy felgyorsítsák az AstraZeneca koronavírus-vakcina 2021 második negyedévében történő előállítását. A vállalatok az IDT Biologika németországi, Dessauban működő gyártóhelyének kapacitásbővítését tervezik öt darab kétezer literes bioreaktor felépítésével, amelyek havonta több tízmillió adag AstraZeneca-vakcina előállítását teszik majd lehetővé. A megállapodás részleteinek véglegesítése folyamatban van, az új eszközök várhatóan 2022 végére üzemelhetnek majd teljes kapacitással.

A beruházás lehetővé teszi más, hasonló eljárással készülő vakcinák gyártását is, ami jelentősen kibővíti Európa oltóanyaggyártási kapacitását.

Pascal Soriot, az AstraZeneca elnök-vezérigazgatója szerint a megállapodás nagyban segíti Európát a független oltóanyaggyártási képesség kiépítésében, stratégiai ellátási kapacitásának megteremtésében.