Koronavírus: a nagy gyártók késnek a gyerekek számára is alkalmazható vakcinával

D ATI20190926002
2021.02.10. 18:52

Az eddigi általános álláspont talán annyi volt, hogy gyerekek esetében enyhe a betegség lefolyása, és velük kapcsolatban inkább azért van szükség óvatosságra, mert esetleg tünetmentesen is terjeszthetik a fertőzést, amivel aztán idősebb családtagjaikat veszélyeztethetik. Vagyis nagyjából úgy, mint az influenza esetében.

De így van-e mindez valójában?

A kérdés azért is fontos, mert

jelenleg nincs gyermekek körében megfelelően tesztelt és főként jóváhagyott vakcina sem.

Ennek fényében vettük elő a legfrissebb amerikai adatokat. Mind ez idáig 2 934 292 gyermek fertőződött meg bizonyítottan az Egyesült Államokban, ami az összes fertőzött 12,9 százaléka ott. Ennél aggasztóbb, hogy a legutóbbi két lezárt hét adatai alapján, vagyis január 21. és február 4. között a fertőzések száma 10 százalékos emelkedést mutatott, vagyis 257 680 új eset vált ismertté.

Az összes elvégzett teszt közül tagállamonként változó arányban, 6,0–18,2 százalék volt a gyermekeken elvégzett tesztek aránya, amelyből 7,0–29,1 százalék volt pozitív. A fertőzött gyerekek 1,2–2,9% közötti arányt tettek ki az összes kórházi kezelés közül, és a fertőzött gyerekek 0,1–2,3%-a igényelt kórházi kezelést.

Ami ennél is fontosabb, az az, hogy sajnos halálesetek is előfordultak, összesen eddig  227, ami annyit jelent, hogy 

gyerekek esetében a halálos lefolyás esélye nagyjából 0,01% volt Amerikában eddig.

További adalék, hogy a kórházi kezelésre szoruló gyerekek nagyjából egyharmadánál állt fenn krónikus betegség, leggyakrabban asztma, cukorbetegség, illetve valamilyen immunhiányos állapot. Ez az arány hasonló volt az intenzív osztályos ellátást igénylő, illetve elhunyt gyerekek körében is. 

Magyarországon korábban vita tárgyát képezte többek között az iskolai lázmérés értelme és módja is, illetve a gyerekek körében foganatosított korlátozó intézkedések is. 

De mi a helyzet a védőoltásokkal?

 A már elérhető koronavírus-vakcinák közül a német–amerikai Pfizer/BioNTech vakcina 16, míg az amerikai Moderna védőoltása 18 éves kor alatt nem adható be jelenleg, de mindkét gyártó elindította az oltóanyagok kipróbálását. 

Ezekben a klinikai vizsgálatokban sem vesznek részt azonban 12 évesnél fiatalabb gyerekek,

így az ő védőoltásuk jelenleg nincs elérhető közelségben, legalábbis nem ezektől a gyártóktól. Hasonló a helyzet az orosz Szputnyik viszonylatában is; csak 18 éves kor felett adható jelenleg. A kínai Sinovac ezzel szemben elindított egy klinikai vizsgálatot 17 év alatti résztvevőkkel, a klinikai I., illetve II. fázisban, amelynek eredményét szeptember végére várja a cég. 

A szerző allergológus és klinikai immunológus szakorvos. 

(Borítókép: Egy gyermekorvos mumpsz kanyaró és rózsahimlő elleni MMR emlékeztető oltást ad egy hatodik osztályos diáknak egy nyíregyházi iskolában 2019. szeptember 26-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)