Százezer család csatlakozott az ingyenes járványnetre

2021.02.11. 11:35

Orbán Viktor miniszterelnök még november közepén jelentette be, hogy első körben harminc napra ingyenes lesz a helyhez kötött internetszolgáltatás azoknak a családoknak, ahol nappali tagozatos középiskolás tanul.

Kapcsolódó

Orbán Viktor: 30 napra ingyen kapják az internetet az online oktatásban részt vevő középiskolások

Lesz egy vita a cégekkel – fűzte hozzá a miniszterelnök. Vagy mégsem?

Mindezt pár nappal azután, hogy az újabb szigorú járványügyi intézkedések részeként a középiskolák ismét átálltak digitális oktatásra, ám az első hullámmal szemben csupán a 14 év feletti diákok számára.

Az ideiglenes járványinternet szolgáltatásról szóló rendelet a miniszterelnöki bejelentés napján, november 14-én azt is kimondta, az internet-előfizetéssel rendelkező online oktató pedagógusok is ingyen élhetnek a lehetőséggel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) most arról tájékoztatott, hogy eddig mintegy százezer család igényelte eddig az ingyenes internetet. A lehetőséget december 9-én egy újabb kormányrendelet háromhavi (háromszor 30 napi) igénybevételre hosszabbította meg, amennyiben a középfokú oktatásban digitális munkarendben tanuló középiskolások családjai, valamint a jogosult, előfizetéssel rendelkező tanárok jelezték igényüket ezzel kapcsolatban a szolgáltatójuknál.

A három nagy társaság (Magyar Telekom, Digi, Vodafone) és a kisebb, döntően magyar cégeket tömörítő szövetségek adatai alapján azt lehet látni, hogy eddig valamivel több mint 98 ezer előfizető élt az ingyenes karanténinternettel – közölte az ITM.