Tízmilliárdért versenyezhetnek az építőipari cégek

2021.02.14. 11:39

Hétfőtől nyújthatók be a támogatási kérelmek az újraindítási akcióterv részét képező, több mint tízmilliárd forint keretösszegű Építő-5 programra – derül ki a tárca közleményéből. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szerint immár ötödik alkalommal nyitják meg a pályázatot, amely az építőipari vállalkozások technológiai fejlesztéseihez, gépbeszerzéseihez, újraiparosítást szolgáló beruházásaihoz biztosít vissza nem térítendő támogatást, javítva a cégek működési hatékonyságát és termelékenységét.

A közlemény szerint a programban a magyarországi székhelyű, telephelyű vagy fióktelepű mikrovállalkozások legalább 8 millió és legfeljebb 50 millió, a kis- és középvállalkozások pedig minimum 25 millió és maximum 400 millió forint értékben igényelhetnek támogatást.

A támogatáshalmozás szabályainak figyelembevételével azok a vállalkozások is pályázhatnak, amelyek ezt már a program korábbi, 2018-as és 2019-es kiírásában megtették.

A kérelmek a forrás másfélszeresét meghaladó támogatási igény beérkezéséig, de legkésőbb március 5-ig nyújthatók be elektronikusan.

Az építőipar termelése 2010 óta csaknem 70 százalékkal bővült. Az újraindítási akcióterv fejlesztései és egyéb intézkedései is – köztük a lakásépítés 5 százalékos áfája és a felújításokhoz kínált kedvezményes hitel – új lendületet adhatnak az ágazatnak – hangsúlyozta közleményében a szaktárca.