A tartalékkal stabilizálják a költségvetést Kecskeméten

2021.02.15. 17:31

Ezen a héten lép hatályba Kecskemét idei, 55 487 milliárd forint főösszegű költségvetése − jelentette be a polgármester.

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz–KDNP) ismertette, hogy adóbevételekből összesen 12 milliárd forinttal számol a költségvetés. A település anyagi stabilitását az elmúlt évek takarékos gazdálkodása biztosítja, így a 2020-as esztendőről áthozott, nagyjából négymilliárd forint maradványösszeget az idei több mint 38 milliárd forint összegű működés költségeinek fedezetére fordítják. E nélkül működési hitelre szorulna a város, és a 2021-re tervezett fejlesztések sem valósulhatnának meg.

Beruházásokra, felújításokra több mint 16 milliárd forintot tervez a költségvetés, idén pedig mintegy 1,6 milliárd forint összeg maradhat a kecskeméti vállalkozásoknál. A polgármester azt is elmondta, hogy Kecskemét önkormányzata 2021-ben az előző évben megkezdett intézményi bérfejlesztéseket is folytatja. Az önkormányzati intézmények finanszírozása Kecskeméten megközelíti a 12 milliárd forintot.

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta: városüzemeltetési feladatokra a tavalyi évhez képest mintegy 200 millió forinttal többet, 3,6 milliárd forintot biztosít a költségvetés. Intézményi tartalékként a költségvetésben 315 millió, míg az általános tartalékként 593 millió forint áll rendelkezésre. A bevételek között pedig 713 millió állami, rendkívüli önkormányzati támogatással számolnak.  • Hírek
  • Lakáshitel