Egyre több részlet derül ki a munkahelyi bölcsődék tervéről

D KOS20201027008
2021.02.22. 05:59
Még az idén kiírják azokat a fejlesztési forrásból megvalósuló pályázatokat, amelyeken keresztül több milliárd forint támogatást adnak majd a munkahelyi bölcsődék létrehozásához.

Talál még a családpolitika területén hiányosságokat, olyan ügyeket, amelyekkel a jövőben bővebben, alaposabban foglalkozni kellene – mondta el Novák Katalin az Indexnek adott nagyinterjújában pénteken.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint többek között ilyen a rugalmas munkavégzés hazai kultúrájának erősítése, hogy a kisgyermekes családok tagjai minél könnyebben összeegyeztethessék egymással a munkát és a magánéletet.

Eddig hiába tárgyaltunk, próbáltunk ösztönzőket adni, biztosítottunk komoly anyagi támogatást például munkahelyi bölcsődék létrejöttéhez, süket fülekre találtunk. Máig keresem az okát és az új megoldásokat, hogy a munkáltatói oldal egyelőre miért nem vevő a kisgyermekes családoknak bizonyítottan nagy segítséget nyújtó foglalkoztatási formákra

– fogalmazott a beszélgetés során a tárcavezető, aki hozzátette, a közeljövőben éppen ezért újabb próbát tesznek, és hamarosan új munkahelyibölcsőde-pályázatot indítanak. Azóta kérdéseinkre válaszolva Novák Katalin minisztériumától újabb részleteket tudott meg az Index a projekttel kapcsolatban.

Kapcsolódó

Novák Katalin az Indexnek: Bízzuk a nőkre, hogy akarnak-e versenyezni

A miniszter elárulta azt is, miért csak jövőre kezdődik a fiatalok szja-mentessége.

Milyen lesz a gyakorlatban?

A munkahelyi bölcsőde mindenekelőtt alapvetően azt jelenti, hogy a cég, a munkáltató dönthet úgy, hogy ő maga hoz létre és tart fönn saját munkahelyi bölcsődét a munkatársak gyermekeinek számára. Ehhez állami normatív támogatást lehet igényelni, valamint időszakosan rendelkezésre állnak szintén állami pályázati források is.

Egy munkahelyi bölcsődei csoportba legfeljebb hét kisgyermek járhat, ugyanakkor az igényeknek megfelelően egy nagyobb munkahelyen több csoport is létrejöhet.

A munkahelyi bölcsődék mellett szóló főbb érvek Novák Katalin szerint:

  • segítségükkel a szülő, ha szeretne, mielőbb visszatérhet a munkába;
  • miután a gyermek oda jár bölcsődébe, ahol a szülő dolgozik, rengeteg időt lehet spórolni azzal, hogy a kicsit nem kell reggel bevinni az állami vagy a magánbölcsődébe, majd délután menni érte, nem kell idegeskedni, hogy odaérünk-e érte a munkából;
  • ha napközben bármi probléma adódik, akkor a szülő és a gyermek sokkal könnyebben és gyorsabban elérik egymást;
  • a hagyományos bölcsődékhez képest a munkahelyi bölcsődék létrehozása, illetve működtetése kevésbé bonyolult, nem vonatkoznak rájuk olyan szigorú előírások. 

A családokért felelős tárca nélküli miniszter azt is elmondta, hogy a munkahelyi bölcsődékre biztosított támogatás fajlagos összegét az elmúlt években több lépésben emelték. 2017-ben 103 800 forint volt az évente egy gyermekre fordított támogatás, ezt mostanra 758 ezer forintra növelték.

A cél nem titkolt, egyfelől a kormány szeretné, ha a munkahelyi bölcsődék minél nagyobb népszerűségnek örvendenének, és elterjedtebbek lennének. Éppen ezért emelték meg jelentős mértékben a munkahelyi bölcsődék támogatását, a miniszter elmondása alapján a finanszírozás most hétszer akkora, mint amekkora négy évvel korábban volt.

Hozzátette, még az idén kiírják azokat a fejlesztési forrásból megvalósuló pályázatokat, amelyeken keresztül több milliárd forint támogatást adnak majd a munkahelyi bölcsődék létrehozásához.

Úgyhogy mindenkit arra biztatok, hogy munkaadóként hozzon létre ilyen munkahelyi bölcsődét, önök pedig munkavállalóként biztassák a főnökeiket, a cégtulajdonosokat, hogy hozzanak létre munkahelyi bölcsődét, hogy önök is oda vihessék majd a gyermekeiket, hogyha erre szükségük van

– jelentette be Novák Katalin.

Emmike

Tavaly októberben nyitotta meg kapuit minisztériumi mintaprojektként az Emmike nevű bölcsőde, hogy fogadja az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI) dolgozók, valamint családtagjaik pici gyermekeit. Az Emmi egyik háttérintézménye, a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. (CSBO) által üzemeltetett intézmény az első, minisztérium által nyitott munkahelyi bölcsőde. Az Emmike segítségével szeretnének támogatást, iránymutatást adni azoknak a cégeknek is, amelyek ebben a formában szeretnének munkahelyi bölcsődét működtetni.

Borítókép: MTI / Koszticsák Szilárd