Sztrájk a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

2021.02.23. 21:35

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a B. Braun Medical Kft. gyöngyösi gyárában.

László Zoltán, a munkavállalók érdekképviseletét ellátó Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke az MTI-nek elmondta: követelésük az 1600 fős teljes dolgozói létszámra vonatkozóan egységesen nyolcszázalékos bérfejlesztés.

A megmozdulás után az alelnök közölte, hogy a fizikai dolgozók kevés kivétellel csatlakoztak a kétórás figyelmeztető sztrájkhoz. A két nappalos műszakban dolgozó fizikai állomány több mint 600 fővel csatlakozott, míg az éjszakás műszak tagjai aláírásukkal hasonló arányban támogatták a kezdeményezést. Az alelnök hangsúlyozta: a gyár dolgozói szükség esetén újabb munkabeszüntetésre is hajlandók.

Jelezte: legközelebb szerda délelőtt egyeztetnek a B. Braun képviselőivel, és reményeik szerint ezúttal már szó esik a bérekről is, mert eddig csak a mai figyelmeztető sztrájk lebonyolításának körülményeiről tárgyaltak – fogalmazott.

Horn Péter, a B. Braun vállalatcsoport vezérigazgatója az MTI megkeresésére elmondta: 2018-ban, 2019-ben és tavaly átlagosan évi tízszázalékos béremelést hajtottak végre a gyöngyösi üzemben. Ezt az ütemet azonban idén a koronavírus-járvány miatt jelentősen visszaesett megrendelési állomány miatt nincs lehetőségük fenntartani.

A cég orvosi eszközöket gyárt, túlnyomórészt műtéti, illetve infúziós és transzfúziós felhasználásra. Ezek iránt az ilyen jellegű beavatkozások nagyarányú elmaradása, illetve halasztása miatt megcsappant a kereslet – tette hozzá a vezérigazgató. Szerinte korrekt és tisztességes a cég idei évre szóló ajánlata, amely a fizikai dolgozókra vonatkozóan 2–5,4 százalékos, sávos béremelést és az ösztönzők 9–20 százalékos emelését tartalmazza, míg az adminisztratív állomány számára változatlan alapbér mellett az eddigi egy helyett kéthavi bónuszt tesz elérhetővé.  • Tippek
  • Lakáshitel