Jövőre már az emberiség hetedét meg tudná védeni a Moderna

2021.02.25. 17:59

Tovább növeli gyártási kapacitását a Moderna, ezáltal 2022-re várhatóan 1,4 milliárdra növekszik a 100 milligramm dózisú vakcina gyártási kapacitása – írta közleményében a cég.

Az új befektetésnek köszönhetően egyrészt több készülhet a Moderna jelenlegi koronavírus elleni oltóanyagából.

Emellett felkészülnek arra, hogy a gyártás rugalmasan alkalmazkodjon a vírusvariánsok ellen kifejlesztett emlékeztetőoltások iránti kereslethez.

A Moderna emlékeztetett továbbá arra, hogy már korábban is növelték a kapacitásukat. A 2021-re tervezett gyártási mennyiséget már 700 millió dózisra emelték, most pedig azon dolgoznak, hogy már 2021-ben képesek legyenek leszállítani  1 milliárd dózist. 

Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója szerint úgy terveznek, hogy 2022-re már 1,4 milliárd dózist tudnak készíteni a 100 mikrogrammos vakcinából. Amennyiben viszont az emlékeztetőoltásokból kisebb mennyiség – például 50 mikrogram – is elegendő lesz, akkor az sem lehetetlen,

hogy akár 2 milliárd dózist is elő tudnak majd állítani 2022-ben.

Emellett arról is beszámoltak, hogy a Moderna pozitív visszajelzést kapott az FDA-től (Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala) azon javaslatára, hogy tölthessen több dózist egyetlen injekciós üvegbe. A  vállalat jelenleg olyan terven dolgozik, amely szerint minden egyes injekciós üveg 15 dózis vakcinát tartalmazzon.