Jönnek az új energiacímkék

2021.02.27. 14:44

Kötelező hétfőtől az új energiacímkék használata a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben – tájékoztatta az MTI-t a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A leggyakrabban vásárolt háztartási eszközök, televíziók és fényforrások mellett 2010 óta láthatunk energiacímkéket. Az energiacímkék a fogyasztók tájékozódását és tudatos döntését segítik, hiszen a termékek ára mellett fontos tényező az is, hogy a kiválasztott áru milyen energiafelhasználási tulajdonságokkal rendelkezik, azaz mennyi villamos energiát vagy vizet fogyaszt.

Kiemelték: március 1-jétől egyes termékcsoportokon új, könnyebben értelmezhető és informatívabb energiacímkék jelennek meg, amelyek használata a boltokban és a webáruházak termékismertetőiben is kötelező.

Az új címkékről azt írták, fokozatosan vezetik be a kereskedők az új rendszert. Hétfőtől a háztartási hűtőkön és fagyasztókon, a borhűtőkön, a mosógépeken, valamint a mosó-szárító gépeken, a mosogatógépeken, a tévéken és a kijelzőkön, illetve a fényforrásokon lesznek ilyen új címkék.

Az új címke egységes, színnel is jelzett A–G skálát használ az összes termékre. Az A+++/A++/A+ jelzések megszűnnek.

A címke jobb felső sarkában az Európai Bizottság termékadatbázisával közvetlen kapcsolatot biztosító QR-kód található, melyen keresztül adatbázis érhető el tárgyilagos termékinformációkkal a vásárlók, a kiskereskedők és a piacfelügyeleti hatóságok számára. Az alsó részen a kiválasztott termék energiafogyasztását részletező és akár a termékek összehasonlítását is szolgáló piktogramok kapnak helyet. A termék energiafogyasztásának jelölése a címke középső részén jobban észrevehető, kiemelt helyen található.