Nyáron indul a napelemes pályázat

2021.03.03. 21:52

A tervek szerint nyáron pályázatot írnak ki lakossági napelemes rendszerek beruházási támogatására – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Steiner Attila tájékoztatása szerint 87 ezer, az energiaszegénység kockázatának kitett család kaphat várhatóan vissza nem térítendő támogatást, ebből 70 ezer napelemeket telepíthet, 17 ezer pedig a napelemet a fűtési rendszerek korszerűsítésével összekapcsolva juthat támogatáshoz.

Az államtitkár közölte: folyamatban van az uniós források tervezése, az új uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) lehetőséget ad a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére. Minden tagállamnak saját nemzeti tervet kell kidolgoznia, amelyben fontos kritérium a zöld és a digitális átállás elősegítése. Az elkészült tervet az Európai Bizottságnak jóvá kell hagynia.

A magyar terv kilenc fő komponensből áll. A teljes program finanszírozásához szükséges becsült forrásigény 5760 milliárd forint. Az energetika kiemelt komponens lesz – ismertette Steiner Attila.

A magyar terv megvalósítása esetén 1100 megawatt új beépített napelem-kapacitás jön létre. Ez három százalékkal növeli a magyar megújulóenergia-termelés arányát.

Az államtitkár felidézte a 2030-ra kitűzött célt, hogy a magyar áramtermelés kilencven százaléka szén-dioxid-mentes legyen, 2050-re pedig az uniós célkitűzésekkel összhangban szeretnék elérni a karbonsemlegességet.

Kiemelte továbbá, hogy a hazai napelemek kapacitása elérte a 2000 megawattos szintet, ami 13-szorosa a 2018-ban meglévőnek, így állítása szerint akkora naperőmű-kapacitással rendelkezik az ország, mint a paksi atomerőmű kapacitása. Mint közölte, célkitűzésük szerint 2030-ra ennek háromszorosát, 6000 megawattot kellene elérjen Magyarország, valamint 2035-re 200 ezer háztartásnak kellene tetőre szerelt napelemekkel rendelkeznie.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.