Hova tesszük hétfőtől a gyerekeinket?

D ATI20200316027
2021.03.05. 15:25
A csütörtöki Kormányinfón egyelőre annyi hangzott el, hogy az óvodákat és az általános iskolákat biztosan bezárják április 7-ig. Azóta újabb részletek derültek ki a háromhetes iskolazárral kapcsolatban. Kínzó kérdésekre válaszol az Index bölcsődéktől a középiskolai felvételiken át a kollégiumokig.

Március 8-tól ismét bezárnak az óvodák és az általános iskolák. Egyszerű szünet jön, vagy online zajlik tovább az oktatás?

Március 8-tól online tanul majd minden osztály, ahogy az első tavaszi hullám alatt. Elvileg még a kis alsósok is tanterven kívüli digitális munkarendben tanulnak – derült ki az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján

Ennek folytatása a már meglévő tapasztalatok alapján zajlik. Azokban a családokban, ahol nem áll rendelkezésre elegendő digitális oktatási eszköz az otthoni online tanuláshoz, az iskolák nyújtanak majd segítséget. Legalábbis az oktatási tárca erre kérte az oktatási intézményeket, hogy adják ki ezeket az eszközöket.

Kapcsolódó

Ilyen lesz hétfőtől a bezárt életünk

Milyen életre számíthatunk az elkövetkezendő hetekben? Kínzó kérdésekre válaszol az Index.

Ha az üzletek kettő, akkor az iskolák most miért négy hétre zárnak be?

Azért, mert a csütörtökön bejelentett, hétfőtől élő újabb kéthetes szigorítási periódushoz hozzáadódik plusz egy hét és a tavaszi szünet. Az idei tavaszi szünet utáni első tanítási nap amúgy is április 7. lett volna.

Lesz-e gyermekfelügyelet az iskolákban a háromhetes zárás ideje alatt?

Határozottan nem. Sem az óvodákban, sem az általános iskolákban. Ezt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján mondta el, azzal indokolva, hogy a március 8-tól kezdődő kéthetes periódusban rövid és hatékony lezárásra van szükség.

Egy pici baba, totyogó, dackorszakos két-három éves kicsi mellett igencsak nehéz a munkát megoldani. Zárnak a bölcsődék is?

Lehet, hogy a bölcsődéket is be kell zárni, de megpróbálják nyitva tartani őket – fejtette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában.

Mi lesz az iskolai gyermekétkeztetés sorsa?

A gyermekétkeztetést az újabb szigorú korlátozások ellenére is biztosítják. Itt egyszerre lesz lehetőség elvitelre és kiszállításra.

Várható-e változás hétfőtől a középiskolák életében?

Miután a középiskolák a 14 év feletti diákok számára már november 11-től ismét bevezették a digitális tanrendet, most annyi változás történik, hogy hétfőtől már a hat-, illetve nyolcosztályos évfolyamokon tanuló diákok sem vehetnek részt a jelenléti oktatásban, nem mehetnek be az iskolába.

Épp zajlanak a középiskolai felvételik. Ezek csúszhatnak az újabb szigorítások miatt?

A nyolcadikosokat érintő középiskolai felvételik szóbeli vizsgáit nem kell elhalasztani. Ugyanakkor Maruzsa Zoltán elmondta, javasolják az iskoláknak, hogy online folytassák le ezeket. Ha a felvételiző épp a szóbeli napjára betegszik meg, vagy karanténban van, az iskolák egészen március 19-ig pótfelvételiket is szervezhetnek. Ezeket szintén át lehet tenni az online térbe.

Lesz-e idén tavaszi érettségi, és ha igen, a szokásos időben?

Az érettségit megtartják, és a vizsgákra való felkészülés is a megszokott rendben megy tovább – emelte ki szintén Maruzsa Zoltán. Egyéni és kiscsoportos foglalkozásokra e téren továbbra is lesz lehetőség intézményvezetői döntés alapján.

Várható-e változás a kollégiumok működésében?

Eltérés itt sincs, a köznevelési kollégiumok továbbra sem biztosíthatnak lakhatást. Itt azonban több kivétel lehetséges, ha például az intézményvezető engedélyezi az érettségire készülők lakhatását. Ugyanez igaz az igazolt sportolók számára fenntartott speciális kollégiumokban is. Illetve azon tanulók esetében, akiknek a különös méltánylást igénylő személyi körülményei ezt indokolják.

Kapcsolódó

(Borítókép: Üres tanterem a Zrínyi Ilona Gimnáziumban, Nyíregyházán, 2020. március 16-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)