Írországban adózna magyar gyárai után egy amerikai multi

2021.03.06. 09:30

Magyarországon gyártat az Aptiv amerikai autóipari multi, ám az adót Írországban róná le a tevékenysége után. A cég Szombathelyen 1800, Tatabányán 2000 embert foglalkoztat. A beszállítóknak december óta egy új, Írországban létrehozott cégnek kell számlázniuk. Ez azt is jelenti, hogy az Aptiv a magyarországi tevékenysége után a társasági és helyi iparűzési adó nagy részét is Írországnak fizeti meg – írta a Napi.hu a Euronews cikkére hivatkozva.

Az agresszív adótervezés, vagyis az, hogy a kedvezőbb adózási feltételű Írországban fizetik be a közterheket, miközben a valódi munka itthon marad,

20 százalékkal csökkenti Szombathely iparűzésiadó-bevételét

Nemény András polgármester szerint, aki a Pénzügyminisztériumhoz fordult segítségért.

Kapcsolódó

Harcol az Európai Bizottság a tiltott állami támogatások ellen

Több magyar esetben különvéleményen van az Európai Unió Bírósága.

A tárca azt elemzi, hogy mennyire helytálló az Aptiv feltételes adómegállapítási kérvénye. Ha ezt elfogadják, akkor a magyar adóhatóságok nem vizsgálhatnák innentől kezdve a társaság adózásának rendjét.

A Pénzügyminisztérium még nem foglalt állást az ügyben, de Hende Csaba, a térség fideszes képviselője egyeztetett Izer Norberttel. Az adóügyi államtitkár azt mondta: a lépést „nem tudjuk megakadályozni, de igyekszünk kitalálni valamit, mert félő, hogy ez még csak az első fecske”.