Hamarosan minden második eladott kerékpár e-bike lehet

2021.03.06. 20:04
A Bosch eBike Systems marketingért, kommunikációért és brandingért felelős alelnöke jelezte, már 2 éve is közel 3,6 millió e-bike kelt el a kontinensen.

A koronavírus-válság egyik igazán pozitív hatása a közlekedésben stabilan érződik tavaly óta: egyre többen és többen pattannak kerékpárra. A Magyar Kerékpárosklub rendszeresen jelzi a különböző rekorddöntéseket, amelyek a mostani enyhébb tél idején sem csökkentek. Főleg a nagyvárosokban valóságos kerékpáros forradalom zajlott le tavaly március, az első nagy zárás óta. 

A biciklisek nem csak a hagyományos drótkecskéket részesítik előnyben, a piacon lassan, de biztosan nő az e-bike-ok aránya is. Ezt az innovációs minisztérium pedelecpályázati rendszere is pörgeti: 90–150 ezer forintos állami támogatást lehet nyerni pedál- vagy nyomatékszenzoros e-bringák vásárlása esetén.

welovecycling.hu a közelmúltban készített interjút a Bosch eBike Systems marketingért, kommunikációért és brandingért felelős alelnökével, Tamara Winograddal, aki európai kitekintést tett a beszélgetés során.

2014 óta évente körülbelül 20 százalékos vagy annál is nagyobb ütemben nőtt az európai piac. 2019-ben például körülbelül 3,6 millió e-bike-ot adtak el Európában – ez 23 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A trend az idősekre és a fiatalokra is igaz, (...) sokan felfedezték az elektromos bringák előnyeit, és közlekedésre és természetjárásra is használják, ezt a trendet pedig a Covid–19 felgyorsította

– mondta az alelnök. Hozzáfűzte: a cég arra számít, hogy az e-bike-eladások folyamatosan nőni fognak a következő években, és

2026-ra már minden második kerékpár e-bike lesz Európában.

Winogradnak igaza van, az egyre nagyobb kereslet felhajtotta a kínálatot: ma már elérhetőek első, hátsó és középmotoros elektromos bicajok is, az akkumulátorok kapacitása pedig megnőtt. A városi használat az elsődleges, ám a munkába bringázás mellett egyre növekszik azok száma, akik túrára is használják az e-bike-ot. A Bosch ezért a népszerűbb turisztikai régiókban töltőállomásokat telepít, ahol zárható szekrényekben lehet hagyni a tölteni kívánt akkumulátort.

Az e-bike sok előnye mellett nagy hátránya az ára. A bringák márkától függően 200-250 ezer forinttól indulnak, és nagyon simán el lehet menni 700-800 ezer forintig.  • Biztosítás