Zsiday Viktor: Nem válthatjuk ki pár ezer halottra a nagyobb GDP-növekedést

2021.03.08. 08:49

Hétvégi blogbejegyzésében írt arról a hibás gyakorlatról Zsiday Viktor alapkezelő, amit szerinte az európai politikusok csinálnak a koronavírus-járvány idején, miszerint erős gazdaságot, vagy kevés elhunytat akarnak. 

Ha erős gazdaságot akarunk, akkor súlyosan le kell csapni a vírusra, és teljesen visszaszorítani. 

Nincs választás. Nem válthatjuk ki pár ezer halottra a nagyobb GDP növekedést. Rövid, párhetes távon talán igen, de amint bebizonyosodott idehaza és mindenhol máshol is, tartósan nem.

Ha a kormány által meghozott – hétfőn érvényessé vált – szigorításokat betartjuk, utána a járvány nagy valószínűséggel eltűnik legalább őszig, és a gazdaságban nagyon gyors fellendülés jöhet – vélte a szakértő. Úgy vélte, egy rövid, ám nagyon szigorúbb lezárás össztárssadalmi és gazdasági költségei elmaradnak attól, mintha enyhébb szabályok mellett szabadon terjedne a vírus, növelve a halottak számát is, majd ősszel az ismét fellángoló járványhullám miatt újabb gazdasági visszaesés jönne.

A portfóliómenedzser még januárban beszélt arról, hogy  ha májusig be tudják oltani legalább a lakosság legsebezhetőbb 20 százalékát, akkor szinte bizonyos, hogy eltűnik a betegség és lesz nyaralás, elmarad a világvége.  • Hírek
  • Személyi kölcsön