Áfakedvezménnyel mentenék meg a turizmust a magyarok

2021.03.11. 08:50

A magyarok 87 százaléka jelentős segítségnek tartaná, ha a turizmus szereplői áfakedvezményt kapnának az államtól – derül ki a napi.hu és a Pulzus kutató közös, reprezentatív felméréséből.

A javaslat eredetileg az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottsága (TRAN) ülésén merült fel, ahol szintén úgy érveltek, hogy hasznos eszköznek tartanák ezt. A javaslatot a plénum 47 igen és 2 nem mellett elfogadta, és ezáltal arra sürgette az uniós országokat, hogy 

fontolják meg a szektor szolgáltatásaihoz kapcsolódó áfaterhek ideiglenes csökkentését.

A napi.hu és Pulzus kutató reprezentatív, a felnőtt lakosság körében végzett felmérése épp ezért megvizsgálta, hogy a társadalom támogatna-e egy ilyen lépést.

Az általuk megkérdezettek 87 százaléka egyetértett vele.

Közülük 52 százalék az áfacsökkentést csak a járvány idejére tartja szükségesnek, míg az emberek 35 százaléka a pandémia után is fenntartaná az intézkedést, amíg talpra nem áll a szektor. 

A megkérdezettek 11 százaléka válaszolta azt, hogy nem tartaná hatásos segítségnek a lépést, 2 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy semmit sem tenne a turizmus megsegítése érdekében.

A nemek, korosztályok és az iskolázottság tekintetében viszonylag kevés eltérés van a tekintetben, hogy miként reagáltak a válaszadók. Lakóhely szerint nézve viszont jelentős különbségeket lehet látni.

A fővárosiak többsége, 51 százaléka ugyanis azt támogatná, hogy a járvány után is fenntartsák az adókedvezményt.

Mindez persze annak fényében érthető, hogy a legsúlyosabban Budapestet érintette az idegenforgalmi szektor visszaesése.

A fővárosiakkal szemben a falusiak és a megyeszékhelyen élők inkább csak a járvány idejére adnának támogatást – derül ki a kutatásból.