Fogyasztóvédelem: Senki ne vásároljon oltást

2021.03.11. 06:22
A koronavírus-járvány alatt is fontos a felelős, tudatos fogyasztói döntés a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szerint. Figyelmeztetnek: rengeteg álhír jelenik meg a koronavírussal szembeni védekezésről, a betegség lefolyásáról, és az oltásról.

Szerdai közleményben a FEOSZ rámutatott arra, hogy a járványhelyzetet kihasználva a tisztességtelen webáruházak újabb ajánlatokkal támadnak, és termékbemutatós vállalkozások kínálják legújabb termékeiket. 

A civil fogyasztóvédelmi szervezet hangsúlyozza, a gyógyászati termékek, vagy gyógyhatású készítmények vásárlása előtt mindenképpen érdemes konzultálni a háziorvossal, szakorvossal, mert az adott termék nem biztos, hogy mindenki számára alkalmazható.

A FEOSZ tanácsa szerint kerülni kell a szórólapokon, ingyenes magazinokban hirdetett termékek vásárlását, illetve az olyan weboldalakat, ahol a terméket értékesítő vállalkozásról semmit nem tudható meg.

Egy telefonszám ismerete, vagy egy email cím még nagyon kevés adat, ismerni kell a pontos cégnevet, székhelyet, cégjegyzékszámot, adószámot, hiszen így derülhet ki, hogy magyarországi vállalkozásról van-e szó – írják a közleményben.

Kiemelik: tilos vásárolni oltást, ezt biztos, hogy illegálisan árusítják, és nem szabad elhinni, ha ennek ellenkezőjét állítja a weblap, akár egy álszakember.

Kitérnek arra, hogy találtak már olyan hirdetéseket is, ahol ismert, médiában szereplő járványügyi szakemberek nevét, arcát használják fel, hogy hitelesnek tűnjön a reklám. Nem szabad bedőlni ennek a módszernek sem – hívják fel a figyelmet a közleményben.

150 ezer egy vakcináért

A Kaspersky biztonsági cég kutatói 15 különféle piacot vizsgáltak meg a darkneten, és három ismert koronavírus-vakcinára találtak ajánlatokat: a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca és a Moderna készítményeire. Olyan eladókat is leltek, akik nem ellenőrzött forrásból származó „COVID19” vakcinákat kínáltak eladásra –számolt be róla korábban az Index.  Az eladók zöme Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból kínálta portékáját, egy-egy dózis ára pedig a 250–1200 dollár közötti sávban mozgott.