Lehet, ön is kaphat a kormány 10 milliós ingyenhiteléből

D  AS20141017006
2021.03.12. 19:01
Többek között a virágboltok, a ruha-és cipőboltok, az ékszer-és órakereskedők, a papírboltok és a könyvesboltok is élhetnek március 15. után a 10 millió forintos Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön lehetőségével. Az MFB szerint várható, hogy hamarosan felülvizsgálják és kiterjesztik a hitelprogramot.

Sokan csak 10 milliós ingyenhitelként vagy koronavírus-hitelként emlegetik a hivatalosan Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön néven futó legújabb hitelkonstrukciót, amellyel lényegében egyből hároméves moratórium jár a járványhelyzet miatt most leginkább nehéz helyzetbe került egyéni vállalkozóknak, mikro-, kis- és középvállalkozásoknak.

Orbán Viktor miniszterelnök még február elején, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján jelentette be, hogy új, tíz évre szóló, nulla százalékos fix kamatozású, hároméves türelmi idővel és maximum tízmillió forintig igényelhető hitelkonstrukció érkezik a koronavírus miatt bajba jutott kkv-k megsegítésére.

A gyorskölcsön, amelynek lebonyolításával a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) bízta meg a kormány, elsősorban azt a cél szolgálja a döntéshozók részéről, hogy a posztkoronavírus-korszakban mielőbb újraindulhasson, talpra állhasson a gazdaság, és megmaradjanak a munkahelyek.

Február elején még pusztán a legalapvetőbb információk derültek ki az új hitelkonstrukcióról, majd március 4-én megjelentek a kidolgozott részletek.

Azt már a most csütörtöki Kormányinfón mondta el Gyulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a hitelprogram felvevőinek körét kiterjesztik azokra a vállalkozásokra is, amelyeknek a legújabb szigorítások értelmében szolgáltatásaikat szüneteltetniük kell március 8. és 22. között.

Az új TEÁOR-számok már meg is érkeztek, amelyek alapján a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar képviselői mellett március 16-tól már a szolgáltató szektor számtalan képviselője is élhet a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön felvételével.

A kormány 30 új TEÁOR-számmal összesen 55-re bővítette a kedvezményezettek körét – derült ki az MFB közleményéből.

Köztük a hitelt mostantól igényelhetik például:

  • a bútorboltok és a háztartási cikkeket árulók;
  • a könyvesboltok;
  • a papírboltok, írószer- és nyomtatványkereskedők;
  • az elektromos háztartási készülékeket értékesítők;
  • a játékboltok;
  • a ruhaüzletek;
  • a textilboltok;
  • a cipőboltok;
  • a virágboltok;
  • az óra- és ékszerkereskedők,
  • és még sokan mások. 

Nézzük is a további részleteket!

Kiknek szól az új 10 millió forintos hitel? Kik vehetik igénybe?

A döntéshozói szándék szerint alapvetően azok a vállalkozások, amelyek leginkább megszenvedik a világjárvány negatív gazdasági hatásait. Ezen belül is leginkább a mikro-, kis- és középvállalkozások (például olyan kft.-k, bt.-k, rt.-k, szociális, iskola- vagy más szövetkezetek, egyéni cégek és vállalkozások, sport-, illetve egyéb egyesületek) amelyek:

  • devizabelföldinek minősülnek, azaz itthon vannak bejegyezve;
  • valamint Magyarországon székhellyel, telephellyel rendelkeznek;
  • gazdaságilag potenciálisan életképesek.

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt a katás vállalkozások is igényelhetik.

Nehogy bárkit is csalódás érjen, a hitel felvételének fontos kritériuma, hogy a vállalkozás fő tevékenységének már 2019. január 1-jétől folyamatosan és jelenleg is szerepelnie kell a cégkivonatban, illetve az Egyéni Vállalkozói Nyilvántartásban. Egyesületeknél a bírósági kivonatban.

Hol lehet a hitelkérelmet benyújtani?

Országszerte az MFB-pontokon. Ezek mind megtalálhatóak a Magyar Fejlesztési Bank honlapján.

Mettől meddig lehet a hitelkérelem iránti igényt benyújtani?

Már a legújabb korlátozások életbe lépésének napjától, március 8-tól lehet a hitelt igényelni. A végső határidő egyelőre 2021. november 30.

Mekkora a rendelkezésre álló keretösszeg a teljes hitelprogramra?

Az eredeti terveknek megfelelően továbbra is 100 milliárd forint. Ugyanakkor a hitelprogram legfeljebb 40 százalékban támogatja a budapesti, illetve a Pest megyei vállalkozásokat, míg a keretösszeg 60 százalékát a kevésbé fejlett régiókban lehet felhasználni.

Mennyi az ügyfél által fizetendő éves kamat, és mekkora saját forrás kell a hitelfelvételhez?

Mindkét kérdésre nulla százalék a válasz.

(Továbbá a termékleírás szerint kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj és szerződésmódosítási díj sem kerül felszámításra, ahogy elvileg más egyéb költségek sem. Illetve a hitel bármikor elő- vagy végtörleszthető, anélkül, hogy a kondíciók romlanának, és a hitelfelvevő rosszul, rosszabbul járna.)

Mekkora a futamidő maximuma?

Legfeljebb 120 hónap.

Pontosan mire fordítható a 10 millió forintos hitel?

A működési költségek finanszírozására (ebbe a munkaerő is beletartozik), valamint a készletbeszerzés költségeire (ám itt vannak kitételek, például a kölcsön összegéből nem lehet használt vagy úton lévő készleteket finanszírozni.)

A közüzemi díjnak minősülő rezsiköltségekre szintén fordíthatjuk a hitel összegét. Illetve bérekre és járulékokra is.

Ezen a ponton meg kell jegyezni, hogy csak és kizárólag a 2023. december 31-ig felmerült és kifizetett költségeket lehet elszámolni. Az szintén lényegi tudnivaló, hogy a finanszírozott projekt megvalósulási helyének Magyarországon, a vállalkozás bejegyzett székhelyén vagy telephelyén kell lennie. A kölcsönt több helyszínre is lehet igényelni, de kizárólag azonos GINOP- és VEKOP-régión belül.

Mennyi a türelmi idő?

Legfeljebb 36 hónap. Amikor a türelmi idő lejár, a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt havonta egyenlő tőketörlesztő részletekben kell visszafizetni.

Mekkora a legkisebb és a legnagyobb igényelhető összeg?

Minimum 1 millió és maximum 10 millió forint. Ugyanakkor az igényelt kölcsön összege nem haladhatja meg a 2019-es teljes (12 hónapos) lezárt üzleti év árbevételét. A katás vállalkozásoknál pedig a kisvállalkozás 2019-es (szintén 12 hónapos) lezárt üzleti évének elért bevételét.

Hányszor és meddig lehet a hitelt igénybe venni?

Egyszer, és utoljára 2022. július 30-án lehet a kedvezményezetteknek kifizetést teljesíteni. Elszámolni pedig legkésőbb 2024. január 31-ig kell.

Melyek a nem elszámolható költségek?

Többek között:

  • a levonható adók és közterhek;
  • a kamattartozás-kiegyenlítés;
  • a hiteltúllépés költsége és az egyéb pénzforgalmi költségek;
  • a különböző bírságok;
  • a hitelkamat, kivéve a kamattámogatás vagy garanciadíj-támogatás formájában nyújtott vissza nem térítendő támogatás;
  • és sok minden más, amelyekről itt talál bővebb tájékoztatást. 

Kik nem igényelhetik a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt?

Itt számos kitétel van, de például a legfontosabbak, hogy itt azokat a vállalkozásokat zárják ki, amelyek:

  • 2019-ben nem rendelkeztek teljes, 12 hónapos lezárt üzleti évvel;
  • a 2019-es üzleti évben veszteségesek voltak (a hivatalos megfogalmazás szerint kizárják a vállalkozásokat, amelyek 2019-es üzleti évének üzemi eredménye negatív);
  • katás vállalkozásként a 2019-es üzleti évben az éves bevétele alacsonyabb volt, mint a 2019-es tételes adózás szerint fizetett adók összege;
  • esetében nem a hitel termékleírásában szereplő TEÁOR szerinti tevékenység van bejegyezve 2019. január 1-jétől fő tevékenységként;
  • jogerős végzéssel csőd-, fel- vagy végelszámolás alatt állnak;
  • végrehajtási eljárás alatt állnak, kivéve, ha a cég hitelt érdemlően igazolja, hogy a NAV engedélyezte számára a részletfizetést vagy a fizetési halasztást, és a vállalkozás fizet is;
  • esetében 2020. március 16. után 50 százalékos vagy annál nagyobb arányú tulajdonosváltás történt, kivéve, ha ez a már meglévő tulajdonosi körön belül történt, vagy az új tulajdonos megörökölte a céget.

Várható a hitelprogram felülvizsgálata?

Igen.

Az MFB folyamatosan gyűjti a vállalkozásoktól érkező igényeket és a hitelprogrammal kapcsolatos visszajelzéseket annak érdekében, hogy minél szélesebb vállalkozói körnek tudjon hasznos segítséget nyújtani. A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön következő szakaszának előkészítése mellett az MFB a jelenlegi termékváltozathoz érkező javaslatokat is értékeli, így többek között vizsgálja a 2019-ben alapított vállalkozások bevonásának lehetőségét is a kedvezményezetti körbe 

– válaszolta az MFB sajtóosztálya az Index kérdésére. 

Kapcsolódó

Most kiderül, mennyibe került a moratórium a hiteleseknek

A napokban kapnak levelet a bankjuktól a hiteltörlesztésben érintett ügyfelek.

(Borítókép: Vásárlók egy gyerekkönyvesboltban a főváros XI. kerületében 2014. október 17-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)