Egy volt TEK-es vezető felel a Citadella-felújításért

DBZOL20200608019
2021.03.13. 08:59 Módosítva: 2021.03.13. 10:40

Április 1-jétől Fodor Gergelynek hívják a Citadella és a visegrádi műemlékegyüttes területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztost – is. Fodort 2019 áprilisában bízták meg a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért, tehát van tapasztalata e téren. A Várhegyről viszont nem kell képletesen szólva a Gellért-hegyre költöznie, ugyanis korábbi kormánybiztosi posztját továbbra is betölti. 

A Citadellát 14,8 milliárd forintból újítják fel, a munkálatokat a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV, illetve a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market végzi. A Citadellában egy hatalmas kiállító- és bemutatóteret fognak kialakítani, elbontják az udvarban található légvédelmi betonbunkert, de építenek a területen liftet és medencét is.

Fodor Gergely 2019-es kormánybiztosi kinevezése előtt egy sor állami cégnél megfordult már. A 444 összesítése szerint eddig

  • vezette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elnöki Kabinetét;
  • 2013-tól két éven át állt a Terrorelhárítási Központ Társadalmi Kapcsolat Osztályának élén;
  • töltött be vezető pozíciót az olimpiaszervezésre létrehozott Budapest 2024 Zrt.-ben, s később elvégezte a cég végelszámolását.

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent még egy biztosi kinevezésről szóló kormányhatározat: a „30 éve szabadon” emlékév koordinálásáért felelős kormánybiztos március 15. és március 31. között Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

(Borítókép: Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokkal kapcsolatos egyes feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos a Citadella erőd felújítási munkálatai előtt tartott sajtóbejáráson 2020. június 8-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)