Május 20-ig kell kiegészíteni az adóbevallási tervezeteket

2021.03.14. 10:50

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített, várhatóan március 15-én elérhetővé váló személyijövedelemadó- (szja-) bevallási tervezeteket közel 250 ezer magánszemélynek kell majd kiegészítenie. Ekkor az érintetteknek olyan jövedelmeket, valamint fizetési kötelezettségeket kell megadniuk a megajánlott adóbevallási tervezetben, amelyek nem szerepelnek az adóhatóság nyilvántartásában – mondta az MTI-nek a Moore Hungary adótanácsadója.

Akiknek minden évben ki kell egészíteniük az szja-tervezetet:

  • az őstermelők;
  • az áfát fizető magánszemélyek;
  • a nem kisadózó egyéni vállalkozók;
  • valamint akik külföldről származó osztalék- és tőkejövedelmekben részesülnek.

A szükséges adatokat legkésőbb május 20-ig kell pótolni.

A Moore Hungary arra is felhívja a figyelmet, hogy a koronavírus miatt a külföldön munkát vállalók esetében is változhatnak az szja-bevallások.

Ha a külföldön végzett munka 183 napnál rövidebb időszakra korlátozódott, az adóztatási jog visszakerülhet az adóügyi illetőség szerinti országba.

Ha például egy Ausztriában munkaviszonyban álló személy a járványidőszak alatt többségében magyar otthonában, home office-ban dolgozott, 2020-as jövedelemadóját is Magyarországon fizeti. 

A kiküldetésben dolgozó munkavállalóknál is előfordulhat, hogy a lezárások miatt a tervezett időszaktól eltérő ideig kellett a munkáltató országán kívül dolgozni. Az ilyen tevékenységet folytató cégeknek javasolják, hogy vizsgálják felül az érintett munkavállalók tavalyi magyarországi adókötelezettségét.

Kapcsolódó

Ide fog lecsapni idén a NAV ökle

Valentin-nap alkalmából csapnak le először a NAV revizorai, de idén nem utoljára.